X

Parlamentul European își menține sprijinul față de Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european

La solicitarea Conferinței Președinților a Parlamentului European, președintele David Sassoli va trimite în următoarele ore o scrisoare către Consiliul UE în care va reitera susținerea față de Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, anunță instituția, într-un comunicat de presă, scrie mediafax.

Înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne de la Helsinki, Parlamentul vrea să reitereze angajamentul pentru Laura Codruța Kovesi, candidat susținut de Parlamentul European, pentru funcția de procuror-șef european. Este esențial să se asigure cât mai curând posibil anchetarea și judecarea presupuselor infracțiuni asupra bugetului UE, precum fraude, acte de corupție sau fraudele transfontaliere la plata TVA”, a afirmat David Sassoli, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European remis, joi, MEDIAFAX.

Citește și : Margaritis Schinas, desemnat pentru postul de reprezentant al Greciei în Comisia Europeană

Conform articolului 14 din Regulamentul instituției Parchetului European: „Parlamentul European și Consiliul vor numi prin consens procurorul-șef european pentru un singur mandat de 7 ani. Consiliul va acționa prin majoritate simplă”. Numirea procurorului-șef european este o co-decizie între PE și Consiliu.

În legislatura anterioară, comisiile LIBE și CONT au audiat trei candidat aflați pe lista scurtă. Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kovesi din România și Andres Ritter din Germania. Ulterior, ambele comisii parlamentare au ales-o pe Laura Codruța Kovesi.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române, citate de Financial Times.

Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit învingător luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Citește și : Atac cu mașină-capcană în apropiere de sediul poliției din orașul afgan Kandahar

Totodată, Jean-François Bohnert, procurorul francez susţinut de Consiliul UE pentru conducerea Pachetului UE, a afirmat, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, că sarcina procurorului-şef european nu va fi doar să combată corupţia, subliniind că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul european, că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că „nu a așteptat niciodată ajutorul lor”.

Tags: Andres RitterCONTDavid SassoliHelsinkilaura codruta kovesiLIBEParlamentul EuropeanRomaniaUE
Categorii: Diaspora