Parlamentul European se opune sancțiunilor penale împotriva persoanelor care acordă ajutor migranţilor din motive umanitare

Publicat:

Persoanele care acordă ajutor migranţilor din motive umanitare nu ar trebui să facă obiectul unor sancţiuni penale, se arată într-o rezoluţie fără caracter legislativ adoptată joi de Parlamentul European, relatează AFP, coform agerpres.

“Statele membre trebuie să se asigure că ajutorul umanitar acordat migranţilor nu este considerat infracţiune”, au declarat eurodeputaţii într-un text adoptat în sesiunea plenară la Strasbourg.


Citește și : Cineastul ucrainean Oleg Senţov, întemniţat pentru „terorism” în Rusia, a pierdut 15 kilograme după mai mult de 50 de zile de greva foamei (familia)

În conformitate cu o legislaţie europeană din 2002, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să impună sancţiuni penale împotriva persoanelor care “facilitează” intrarea, tranzitul şi şederea ilegală a migranţilor.

Parlamentul European reaminteşte însă că această legislaţie oferă de asemenea posibilitatea de a face o excepţie în cazurile considerate “umanitare”.

PE îşi exprimă totodată regretul că doar “câteva state membre” au inclus această excepţie în legislaţia lor naţională şi le invită să facă acest lucru pentru a “garanta că indivizii şi organizaţiile societăţii civile care ajută migranţii din motive umanitare nu sunt urmăriţi penal”.

De asemenea, deputaţii europeni au solicitat Comisiei Europene să clarifice ce forme de ajutor nu ar trebui penalizate. “Acest lucru este esenţial în contextul în care indivizi şi ONG-uri lucrează din greu pentru a salva vieţi pe mare şi pentru a oferi ajutor pe uscat”, a declarat eurodeputatul britanic Claude Moraes.

Parlamentul European menţionează cazul căpitanului unei navei umanitare a unui ONG care a salvat migranţi în Mediterana şi care este blocat acum în Malta, unde este acuzat că nu a avut documentele necesare pentru a intra în apele malteze.

Citește și : Guvernul german şi cel ungar au ‘viziuni diferite’ cu privire la abordarea migraţiei, constată Merkel

În luna mai, un tribunal din Lesbos a eliberat trei spanioli şi doi danezi acuzaţi că au contribuit la intrarea ilegală a unor migranţi pe această insulă greacă din estul Mării Egee, unde ei participau la operaţiuni de salvare pe mare din 2016 .

În Franţa, mai multe persoane care au venit în ajutorul migranţilor care voiau să intre în ţară trebuie să răspundă în instanţă pentru acţiunile lor şi unii au fost condamnaţi la amenzi sau la pedepse cu închisoarea cu suspendare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.