X

Parlamentul European pregăteşte instalarea noii Comisii pe 1 decembrie

Parlamentul European este dispus să permită ca noua Comisie Europeană prezidată de Ursula von der Leyen să se instaleze la 1 decembrie, o lună mai târziu decât era prevăzut, în contextul în care trei ţări – Franţa, Ungaria şi România – mai trebuie să propună încă noi candidaţi, a anunţat un purtător de cuvânt al legislativului comunitar, Jaume Duch, potrivit agerpres.

“Parlamentul este dispus să voteze în timp util pentru a permite noii Comisii să îşi înceapă activitatea la 1 decembrie şi cere o numire rapidă a trei noi comisari-desemnaţi”, a scris purtătorul de cuvânt pe Twitter.

Citește și : Parlamentul European amână votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene

Preşedintele PE, David Sassoli, a vorbit încă de sâmbătă despre o amânare până la 1 decembrie a începerii mandatului noii Comisii Europene.

Ursula Von der Leyen caută înlocuitori după ce franţuzoaica Sylvie Goulard, ungurul Laszlo Trocsanyi şi românca Rovana Plumb au fost respinşi de eurodeputaţi în ultimele săptămâni.

Dar, cu numai 23 de membri din viitoarea Comisie validaţi de PE şi fără înlocuitori pentru cei trei candidaţi respinşi care să fie propuşi Parlamentului până acum, liderii grupurilor politice au decis miercuri, în cadrul Conferinţei Preşedinţilor, că este nevoie de mai mult timp pentru organizarea audierilor.

Ursula von der Leyen a sperat să găsească rapid înlocuitori, scrie DPA, dar preşedintele francez Emmanuel Macron, care a reacţionat cu indignare la respingerea lui Goulard, are nevoie de mai multe zile pentru a propune un nou nume, potrivit unor surse apropiate de guvernul de la Paris.

Citește și : Un nou val de arestări în Turcia – 186 de persoane au fost acuzate de ‘propagandă teroristă’ împotriva ofensivei din Siria

Faptul că guvernul din România a căzut din cauza unei moţiuni de cenzură a încetinit, de asemenea, procedurile, notează DPA.

Tags: frantaJaume DuchParlamentul EuropeanRomaniaUngariaUrsula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora