Parlamentul European solicită un program pentru sănătate mai ambiţios prin EU4Health

Publicat:

Parlamentul European şi-a adoptat vineri poziţia referitoare la propunerea Comisiei Europene de a impulsiona substanţial activitatea UE în sectorul medical prin EU4Health, programul de acţiune a blocului comunitar în domeniul sănătăţii, cu 615 voturi pentru, 34 împotrivă şi 39 abţineri, scrie agerpres.

Potrivit eurodeputaţilor, pandemia de COVID-19 a arătat că Uniunea are nevoie urgentă de un program ambiţios prin care să se garanteze că sistemele de sănătate europene pot face faţă viitoarelor crize sanitare. UE trebuie să rămână una dintre cele mai sănătoase regiuni din lume, iar PE consideră că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă bugetul ar fi fost redus la 1,7 miliarde de euro, aşa cum a propus Consiliul UE, informează un comunicat al Parlamentului European.


Citește și : OMS: Vaccinul anti-COVID este o REALIZARE de care trebuie să profite întreaga omenire

În recentul acord asupra bugetului UE pe termen lung, eurodeputaţii au convins statele membre să tripleze bugetul programului la 5,1 miliarde de euro.

EU4Health este menit să pregătească mai bine UE pentru ameninţările transfrontaliere majore la adresa sănătăţii şi să facă sistemele de sănătate mai reziliente. Astfel, Uniunea ar putea să facă faţă atât viitoarelor epidemii, cât şi unor provocări pe termen lung cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi inegalităţile din domeniul sănătăţii.

Eurodeputaţii mai doresc o cooperare mai bună la nivelul UE, de exemplu sprijinind crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătăţii. Astfel, statele membre ar fi mai bine pregătite în caz de criză de sănătate. De asemenea, ar trebui să se înfiinţeze şi un portal de comunicare al UE, consideră ei, prin care s-ar putea pune la dispoziţia publicului informaţii verificate cu minuţiozitate, s-ar putea trimite alerte cetăţenilor europeni şi s-ar putea combate dezinformarea.

În acelaşi timp, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar trebui să aibă mandate mai robuste, subliniază eurodeputaţii.

Criza cauzată de pandemia de COVID-19 a evidenţiat numeroase deficienţe ale sistemelor naţionale de sănătate, printre care faptul că ele depind de ţări terţe pentru aprovizionarea cu medicamente, dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine dezvoltarea unui sistem european de monitorizare, raportare şi notificare a deficitelor de medicamente, de dispozitive medicale, de vaccinuri, de instrumente de diagnosticare şi de alte produse medicale. Astfel, piaţa unică nu ar mai fi fragmentată, iar produsele respective s-ar putea găsi mai uşor, la un preţ accesibil. De asemenea, lanţurile lor de aprovizionare ar depinde mai puţin de ţările care nu fac parte din UE.

Pentru a atinge obiectivele programului, raportul mai propune să se acorde o atenţie mai mare prevenirii bolilor prin abordarea factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi utilizarea tutunului. Raportul propune şi sisteme de sănătate mai robuste şi digitalizarea asistenţei medicale prin crearea şi folosirea unui dosar european electronic de sănătate.

Eurodeputaţii mai doresc obţinerea unei asigurări de sănătate universale, care să includă accesul la sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente, precum şi intensificarea luptei Uniunii Europene cu cancerul, în sinergie cu planul european de combatere a cancerului.

Pentru a garanta că programul este implementat eficient, eurodeputaţii propun să se creeze un grup de coordonare, format din experţi independenţi în domeniul sănătăţii.

“Criza generată de COVID-19 ne-a arătat că este mare nevoie de instrumente bine definite şi finanţate adecvat în domeniul sănătăţii. De asemenea, trebuie să impulsionăm inovarea şi să investim mai mult în sănătate în general. Pentru a putea înfrunta viitoarele pandemii şi ameninţări la adresa sănătăţii şi pentru a creşte rezilienţa sistemelor noastre de sănătate, a fost vital să mărim finanţarea acordată programului EU4Health de la 1,7 miliarde de euro, la 5,1 miliarde de euro”, a declarat după vot raportorul, eurodeputatul român Cristian Buşoi (PPE).

Citește și : Poliţiştii francezi au destructurat o reţea de spălare de BANI din DROGURI: Duceau banii cu camioanele!

“Programul trebuie să contribuie la crearea unei rezerve de produse relevante pentru situaţii de criză sanitară, cum ar fi medicamentele esenţiale, vaccinurile şi dispozitivele medicale, în sinergie şi complementaritate cu RescEU, Instrumentul de sprijin de urgenţă, Instrumentul de redresare şi rezilienţă şi alte politici, programe şi fonduri ale Uniunii”, a adăugat europarlamentarul PNL.

PE urmează acum să înceapă negocierile cu statele membre astfel încât programul să poată fi pus în aplicare de la începutul anului 2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale Bărbatul care ar fi ucis medicul stomatolog...

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile Numărul abonaților Netflix a crescut cu 16,5% de la an la an în ultimul trimestru, încă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.