X

Parlamentul European susţine Republica Moldova în procesul de aderare la UE

Parlamentul European susţine Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) şi cere Comisiei Europene sムcomunice Chişinăƒului condiţiile suplimentare necesare procesului de aderare, au declarat miercuri, la Chişinăƒu, copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, Mihail Popşoi şi Siegfried Mureşan, într-o conferinţムde presă comunăƒ, informează MOLDPRES, potrivit agerpres

Mihail Popşoi a menţionat căƒ, în cadrul reuniunii, parlamentarii europeni au apreciat efortul Republicii Moldova în procesul de implementare a reformelor şi au lansat un mesaj puternic de susţinere a ţării în procesul de aderare la UE.

Citește și : China va încuraja majorarea investiţiilor străine în industrie

La rândul său, Siegfried Mureşan a subliniat cムaceasta a fost prima reuniune de când Republica Moldova a obţinut statutul de ţarムcandidată, iar eurodeputaţii au anunţat un mesaj clar de susţinere a republicii în procesul de integrare. Europarlamentarul român a cerut ca toate acţiunile pe care le face UE pentru UE sムfie făƒcute şi pentru Republica Moldova, potrivit MOLPRES.

Marţi, Parlamentul de la Chişinăƒu a găƒzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. La finalul acesteia, deputaţii au adoptat o declaraţie în care au solicitat Comisiei Europene sムcomunice Moldovei, în timp util, condiţiile suplimentare necesare procesului de aderare şi sムasiste Chişinăul în pregăƒtirea unei strategii cuprinzăƒtoare de preaderare.

Citește și : Rusia REVINE în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

De asemenea, parlamentarii au cerut instituţiilor europene sムasigure sprijin financiar rapid şi suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susţine procesul de aderare a Republicii Moldova şi pentru gestionarea crizei energetice.

Deputaţii au mai cerut încheierea unui acord între UE şi Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming, precum şi liberalizarea totalムa comerţului şi transportului din republică în UE şi accelerarea integrăƒrii Republicii Moldova pe piaţa unicムeuropeanăƒ.

Tags: chisinauParlamentul Europeanrepublica moldovauniunea europeana
Categorii: Diaspora