Parlamentul francez a adoptat definitiv un proiect de lege emblematic împotriva maltratării animalelor

Publicat:

Parlamentul francez a adoptat definitiv joi un proiect de lege emblematic împotriva maltratării animalelor, cu interzicerea progresivă a animalelor sălbatice în circuri şi delfinarii şi interzicerea vânzării de pui de câine şi pisică în magazinele de animale, fiind de asemenea prevăzute sancţiuni mai dure pentru abuzul sau abandonarea animalelor, relatează AFP, potrivit agerpres

Un vot final aproape unanim al Senatului, cu 332 de voturi pentru, unul împotrivă şi zece abţineri, a permis adoptarea textului de lege.


Citește și : Două landuri din Austria cer un lockdown naţional

Este vorba despre “întărirea legăturii dintre animale şi oameni”, conform legislaţiei privind animalele din 1850.

“Condiţia animalelor nu este nici un moft al locuitorilor din zona urbană care au nevoie de natură, nici un moft trecător, ci un subiect la care un număr tot mai mare de francezi sunt sensibili şi care, de acum înainte, este ireversibil politic”, a declarat coautorul proiectului de lege, Loic Dombreval (care face parte din majoritatea guvernamentală), medic veterinar de profesie, la adoptarea proiectului în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului).

Acest consens foarte larg în ambele camere a fost obţinut prin eliminarea mai multor subiecte de disensiune.

Proiectul de lege nu abordează “maltratarea animalelor în ansamblu”, au criticat deputaţii Olivier Falorni (stânga) şi Bastien Lachaud (extrema-stângă), în opinia cărora vânătoarea “ar fi fost extrem de protejată” în acest mandat de cinci ani.

Textul de lege propus de Loic Dombreval se află de aproape un an în Parlament şi face obiectul unui acord între cele două camere.

Seria de măsuri vizează în primul rând animalele de companie, care nu sunt “nici jucării, nici bunuri de consum”, aminteşte ministrul Agriculturii, Julien Denormandie.

Un francez din doi deţine animale de companie, însă în fiecare an aproximativ 100.000 de animale sunt abandonate.

Pentru a evita cumpărarea de animale impulsivă, înainte de orice achiziţie va fi eliberat un “certificat de angajament şi de conştientizare”.

Vânzarea de pui de câine şi de pisică în magazinele de animale va fi interzisă începând cu 1 ianuarie 2024. Nu va mai fi permisă, de asemenea, expunerea animalelor în vitrine. Totodată, vânzarea de animale online va fi mai bine reglementată.

În ceea ce priveşte înăsprirea sancţiunilor penale, uciderea intenţionată a unui animal de companie va fi o infracţiune şi nu o simplă contravenţie. Persoanele condamnate pentru maltratare vor trebui să urmeze un curs de conştientizare, iar cele cărora li se va interzice deţinerea unui animal vor fi înscrise în baza de date a persoanelor căutate.

Citește și : La ordinul lui Putin, Rusia evacuează 380 de persoane din Afganistan

Principalul element al disputei, soarta celor câteva mii de animale sălbatice din actualele 120 de circuri ambulante, a făcut obiectul unui compromis. Circurile nu vor mai avea voie să folosească animale sălbatice în spectacole în termen de doi ani şi nu vor mai avea voie să le deţină în termen de şapte ani.

Deţinerea cetaceelor în delfinarii – 21 de delfini şi 4 orci în Franţa – va fi exclusă în termen de cinci ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.