Parlamentul georgian a votat, în prima lectură, o lege împotriva ‘propagandei LGBT’, similară cu legislația rusă

Publicat:

Parlamentul georgian a votat, în prima lectură, o lege împotriva ‘propagandei LGBT‘, similară cu legislația rusă

Parlamentul georgian a votat joi în prima lectură un proiect de lege ce interzice „propaganda LGBT”, foarte similar unei legislaţii utilizate în Rusia pentru a reprima minorităţile sexuale, informează AFP, citată de Agerpres.

Visul Georgian, partidul aflat la putere în această fostă republică din Caucaz, şi-a întărit în ultimii ani poziţiile conservatoare şi anti-occidentale.


Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Textul a fost aprobat de majoritatea deputaţilor în timpul unui vot boicotat de opoziţie. Alte două lecturi, prevăzute să aibă loc până la sfârşitul anului, vor fi necesare pentru ca el să devină lege.

Proiectul interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi a incestului” în instituţii de învăţământ şi în emisiunile televizate.

Aceasta „se referă la difuzarea de scene intime la televiziune şi în timpul proiecţiilor de filme în sălile de cinema, ceea ce este o practică curentă”, a precizat la începutul lui iunie preşedintele Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili.

În Rusia, o legislaţie ce reprimă „propaganda LGBT” a fost adoptată în urmă cu zece ani şi considerabil extinsă de atunci.

Georgia a fost în ultimele luni scena unor manifestaţii masive împotriva unei legi asupra „influenţei străine”, criticată deschis de Occident şi din nou apropiată de legislaţia Rusiei asupra „agenţilor străinătăţii” care a dus la reprimarea oricărei opoziţii în această ţară.

Opozanţii acuză partidul Visul Georgian că vrea să se apropie de Moscova şi să pună în pericol aderarea sperată a ţării lor la Uniunea Europeană.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Luni, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a avertizat că uşa UE ar putea rămâne închisă în faţa Georgiei dacă guvernul acestei ţări va continua „pe aceiaşi cale”.

Georgia, ţară de confesiune majoritar creştin ortodoxă, a obţinut în decembrie 2023 statutul de ţară candidată, însă negocierile de aderare nu au început încă.

Partidul Visul Georgian acuză Occidentul că subminează „valorile tradiţionale”, o formulă folosită în mod regulat şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: “Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni”

Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: "Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni" Vedetă a sportului...

Canicula – o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă

Canicula - o adevărată bătaie de cap pentru moldoveni. Ce alimente să nu consumi în această perioadă Canicula și temperaturile care au depășit normalul acestei...

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie

360 de profesori tineri urmează să fie angajați în instituții de învățământ din 1 septembrie 360 de tineri, absolvenți ai științelor educației, urmează să se...

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA

Cum au „driblat” trei naționale de la EURO 2024 noua regulă UEFA Italia, Danemarca și Slovenia sunt trei selecționate care și-au asigurat prezența în optimile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.