Parlamentul german îşi alege noul preşedinte

Publicat:

Parlamentarii germani nou aleşi se vor întruni marţi în prima lor sesiune, după ce conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile legislative naţionale din 24 septembrie, dar fără să obţină majoritatea în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal), scrutin la care partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a reuşit să intre în forul legislativ al ţării, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

La sesiunea de astăzi, ce va reuni 709 deputaţi, urmează să fie ales preşedinte al Bundestag-ului actualul ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble (75 de ani), parlamentarul cel mai vârstnic al ţării, în locul lui Norbert Lammert.


Nu este clar cine va fi vicepreşedinte al Bundestag-ului. Partidul Social-Democrat (SPD), care va fi în opoziţie pentru prima dată în ultimii patru ani, are în vedere să propună pentru acest post candidaţi, inclusiv pe fostul lider al grupului parlamentar Thomas Oppermann şi pe fostul ministrul al sănătăţii Ulla Schmidt.

Citeşte şi: Noua conducere a Partidului Comunist Chinez va fi prezentată miercuri

AfD, care are 94 de mandate în noua legislatură după ce a obţinut 13% din voturi, l-a propus pe Albrecht Glaser pentru postul de vicepreşedinte al Bundestag-ului. În trecut, Glaser a fost criticat în legătură cu controversatele sale declaraţii despre Islam.

DPA aminteşte că mii de persoane au ieşit duminică în stradă la Berlin pentru a protesta faţă de intrarea AfD în Bundestag, susţinând că aceasta îi va oferi unui grup antiimigraţionist o platformă pentru a promova opinii rasiste şi xenofobe.

Conservatorii cancelarului Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) – caută să formeze o coaliţie tripartită împreună cu Partidul Liber-Democrat (FDP, pro-business) şi ”Verzii” (ecologiştii).

Primele negocieri formale au avut loc vinerea trecută şi se aşteaptă ca ele să continue marţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.