Parlamentul Greciei a adoptat reforma operațiunilor de spionaj

Publicat:

Parlamentul Greciei a adoptat un proiect de lege care reformează serviciul de informații al țării (EYP) și interzice vânzarea de programe de spionaj, în timp ce guvernul încearcă să atenueze impactul unui scandal de interceptări telefonice care încă face obiectul unei anchete, scrie Reuters, informează mediafax.

Cazul a generat tensiuni pentru guvernul conservator, care se confruntă cu alegeri în 2023. Cazul a apărut în august, când Nikos Androulakis, liderul partidului socialist PASOK, al treilea ca mărime din Grecia, a declarat că EYP i-a ascultat conversațiile în 2021.


Citește și : ‘Negustorul morţii’ Viktor Bout a ajuns în Rusia

El a depus o plângere în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Proiectul de lege incriminează vânzarea sau deținerea de programe de spionaj și transformă utilizarea privată a programelor de spionaj dintr-un delict în infracțiune, pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

De asemenea, proiectul de lege înființează o academie de contrainformații pentru formarea personalului EYP și o unitate de investigare a cazurilor de încălcare a obligațiilor.

Doar EYP și unitatea antiteroristă pot solicita aprobarea unui procuror pentru a monitoriza persoane pentru o serie de infracțiuni specificate în proiectul de lege, iar un al doilea procuror trebuie să semneze cererea.

Politicienii pot fi monitorizați doar din motive de securitate națională, iar președintele parlamentului trebuie, de asemenea, să aprobe astfel de cereri.

Persoanele afectate pot fi informate cu privire la supraveghere trei ani mai târziu, dacă procurorii permit acest lucru.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a calificat proiectul de lege drept un “răspuns instituțional curajos” la o provocare care depășește granițele Greciei.

Citește și : Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului

Mitsotakis, care a adus EYP sub controlul său după preluarea mandatului în 2019, și-a cerut scuze față de Androulakis, spunând că operațiunea a fost inacceptabilă din punct de vedere politic, în ciuda faptului că era legală, și că el nu avea cunoștință despre aceasta.

Înainte de vot, PASOK a acuzat guvernul că își caută complici cerând opoziției să aprobe proiectul de lege.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.