X

Parlamentul iranian cere un răspuns ‘proporţional’ la decizia SUA de retragere din acordul nuclear

Parlamentul de la Teheran a introdus miercuri o rezoluţie prin care cere un răspuns ‘proporţional şi reciproc’ din partea guvernului după ce Statele Unite ale Americii şi-au anunţat, marţi, retragerea din acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri, transmite Reuters, preluând agenţia iraniană Fars, potrivit agerpres.

Hojatoleslam Mojtaba Zulnouri, şeful comisiei parlamentare pentru activităţile nucleare, a declarat că rezoluţia cere guvernului preşedintelui Hassan Rouhani să asigure ‘garanţiile necesare’ din partea restului statelor semnatare ale acordului din 2015 – Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Citeşte şi: Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul: perspectivele americanilor şi iranienilor obişnuiţi

Zulnouri, deputat din circumscripţia Qom, nu a precizat ce garanţii sunt avute în vedere, dar a subliniat că, dacă nu vor fi obţinute, Iranul ar trebui să reia activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Potrivit lui Ali Mottahari, deputat din Teheran, există o ‘oportunitate limitată’ pentru puterile europene să ‘aducă o garanţie solidă’ care să permită Iranului să rămână în acord. ‘Dacă însă aceasta nu se va întâmpla, atunci e posibil să ieşim din acordul nuclear sau să luăm alte măsuri’, a declarat deputatul pentru agenţia IRNA.

Citeşte şi: Obama a catalogat decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian drept o ”gravă eroare”

Tags: acord nuclearHassan RouhaniHojatoleslam Mojtaba ZulnouriIranparlamentSUAteheran
Categorii: Sinteze