X

Parlamentul israelian a votat un buget care acordă fonduri controversate evreilor ultrareligioşi

Parlamentul israelian a acordat fonduri controversate evreilor ultrareligioşi în bugetul de stat pentru 2023-2024 aprobat miercuri de legislativ, finanţări de mai multe zeci de milioane de euro denunţate de opoziţie, informează AFP, potrivit agerpres.

Mii de persoane au manifestat marţi la Ierusalim împotriva atribuirii de finanţări publice evreilor ultrareligioşi, acuzând coaliţia aflată la putere condusă de premierul Benjamin Netanyahu că “jefuieşte” ţara.

Citeşte şi: Şoferul care a forţat intrarea în Casa Albă a fost inculpat (VIDEO) – Black News

Cu o zi înainte, Netanyahu a anunţat că statul va acorda bărbaţilor evrei ultrareligioşi căsătoriţi, care mai degrabă îşi continuă studiile religioase decât muncesc, 250 de milioane de şekeli (62,5 milioane de euro) în total, în plus la alocaţiile de care beneficiază deja comunitatea, în cadrul unui acord de ultim minut cu unul dintre partidele ultrareligioase ale coaliţiei.

În final, bugetul a fost aprobat în noaptea de marţi spre miercuri, de o majoritate de 64 de deputaţi din totalul celor 120 din Knesset (Parlamentul israelian), număr ce corespunde celor al deputaţilor din “blocul de dreapta” al lui Netanyahu.

“Am câştigat alegerile, am votat bugetul, continuăm pentru încă patru ani”, şi-a exprimat mulţumirea Netanyahu pe contul său de Facebook, după ce a depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a răspunde exigenţelor bugetare ale partenerilor săi de coaliţie pentru a se ajunge la un acord.

Guvernul lui Netanyahu, care include dreapta, extrema dreaptă şi partidele evreieşti ultrareligioase, avea fixată pe 29 mai data limită pentru adoptarea unui buget sau convocarea de noi alegeri.

Citește și: Cel mai bogat om al lumii a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi – Black News

Cu o inflaţie crescută, creşterea ratelor dobânzilor şi devalorizarea şekelului în ultimele luni, era preferabil un buget care să prevadă “motoare de creştere” în locul “transferurilor de bani” către instituţiile ultrareligioase, a declarat pentru AFP Asher Blass, profesor de economie la Ashkelon Academic College.

El a subliniat că situaţia bugetară a Israelului era deja una “mai rea”, dar că traiectoria “nu este una bună”.

Tags: Asher BlassAshkelon Academic CollegeBenjamin Netanyahuevrei ultrareligioşiisraelKnesset
Categorii: Sinteze