Parlamentul italian aprobă reforma legii electorale

Publicat:

Parlamentul italian a adoptat joi în mod definitiv noua lege electorală, o reformă controversată care va supusă primului test cu ocazia viitoarelor alegeri legislative ce vor fi organizate, cel mai probabil, în primăvara lui 2018, transmite AFP, potrivit agerpres.

Textul a fost adoptat joi de Senat cu 214 voturi pentru şi 61 împotrivă, în pofida opoziţiei reprezentanţilor Mişcării 5 Stele, după ce miercuri senatorii şi-au dat votul de încredere asupra a cinci articole de lege.


Proiectul de lege a fost validat în aceeaşi termeni de Camera Deputaţilor în urmă cu 15 zile.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Noua lege prevede, într-o ţară foarte fragmentată politic, alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi a restului de 386 prin sistem proporţional, cu un prag electoral de 3% pentru partide şi 10% pentru coaliţii, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor.

Acest nou sistem electoral – cunoscut ca ‘Rosatellum’, după numele deputatului de stânga care l-a prezentat, Ettore Rosato – favorizează coaliţiile de partide şi nu convine Mişcării 5 Stele (M5S, populistă şi antisistem), care refuză orice alianţă.

Legea a fost susţinută de Partidul Democrat, aflat la guvernare, dar şi de principalele două formaţiuni de opoziţie de dreapta, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

Acest sistem mixt prezintă un avantaj pentru partidele tradiţionale, cu o puternică bază teritorială şi candidaţi cunoscuţi la nivel local, în detrimentul Mişcării 5 Stele, ai cărei candidaţi sunt în majoritate persoane fără notorietate alese printr-un vot pe site-ul formaţiunii.

În ce o priveşte, Liga Nordului (antieuro, antiimigraţie) speră să profite de pe urma succesului referendumului de duminică privind autonomia regiunilor Lombardia şi Veneto, la care peste 95% dintre votanţi au optat pentru ‘da’, chiar dacă în Lombardia prezenţa nu a depăşit 38%.

Citeşte şi: Guvernul italian obţine în Senat votul de încredere cu privire la reforma electorală

În cele mai recente sondaje, formaţiunea M5S este creditată cu 28% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (26%), Liga Nordului (14%) şi Forza Italia (13%), care ar fi însă cel mai important beneficiar al reformei electorale.

Aceasta a fost a patra tentativă în ceva mai mult de 20 de ani de a stabiliza sistemul politic italian printr-o reformă electorală, după legile din 1993 (‘Mattarellum’), 2005 (‘Porcellum’) şi 2015 (‘Italicum’).

Guvernul condus de Paolo Gentiloni este cel de-al 64-lea în Italia începând din 1948.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.