X

Parlamentul italian aprobă reforma legii electorale

Parlamentul italian a adoptat joi în mod definitiv noua lege electorală, o reformă controversată care va supusă primului test cu ocazia viitoarelor alegeri legislative ce vor fi organizate, cel mai probabil, în primăvara lui 2018, transmite AFP, potrivit agerpres.

Textul a fost adoptat joi de Senat cu 214 voturi pentru şi 61 împotrivă, în pofida opoziţiei reprezentanţilor Mişcării 5 Stele, după ce miercuri senatorii şi-au dat votul de încredere asupra a cinci articole de lege.

Proiectul de lege a fost validat în aceeaşi termeni de Camera Deputaţilor în urmă cu 15 zile.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Noua lege prevede, într-o ţară foarte fragmentată politic, alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi a restului de 386 prin sistem proporţional, cu un prag electoral de 3% pentru partide şi 10% pentru coaliţii, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor.

Acest nou sistem electoral – cunoscut ca ‘Rosatellum’, după numele deputatului de stânga care l-a prezentat, Ettore Rosato – favorizează coaliţiile de partide şi nu convine Mişcării 5 Stele (M5S, populistă şi antisistem), care refuză orice alianţă.

Legea a fost susţinută de Partidul Democrat, aflat la guvernare, dar şi de principalele două formaţiuni de opoziţie de dreapta, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, şi Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi.

Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

Acest sistem mixt prezintă un avantaj pentru partidele tradiţionale, cu o puternică bază teritorială şi candidaţi cunoscuţi la nivel local, în detrimentul Mişcării 5 Stele, ai cărei candidaţi sunt în majoritate persoane fără notorietate alese printr-un vot pe site-ul formaţiunii.

În ce o priveşte, Liga Nordului (antieuro, antiimigraţie) speră să profite de pe urma succesului referendumului de duminică privind autonomia regiunilor Lombardia şi Veneto, la care peste 95% dintre votanţi au optat pentru ‘da’, chiar dacă în Lombardia prezenţa nu a depăşit 38%.

Citeşte şi: Guvernul italian obţine în Senat votul de încredere cu privire la reforma electorală

În cele mai recente sondaje, formaţiunea M5S este creditată cu 28% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (26%), Liga Nordului (14%) şi Forza Italia (13%), care ar fi însă cel mai important beneficiar al reformei electorale.

Aceasta a fost a patra tentativă în ceva mai mult de 20 de ani de a stabiliza sistemul politic italian printr-o reformă electorală, după legile din 1993 (‘Mattarellum’), 2005 (‘Porcellum’) şi 2015 (‘Italicum’).

Guvernul condus de Paolo Gentiloni este cel de-al 64-lea în Italia începând din 1948.

Tags: alegeri legislativeitaliaPaolo Gentilonireforma electoralaroma
Categorii: Diaspora