X

Parlamentul japonez adoptă o lege care denunţă situaţia drepturilor omului în China

Parlamentul japonez a adoptat marţi o rezoluţie cu privire la ”situaţia gravă a drepturilor omului” în China şi i-a solicitat guvernului condus de premierul Fumio Kishida să adopte măsuri în această privinţă, în contextul începerii peste câteva zile a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Japonia a anunţat deja că nu va trimite o delegaţie guvernamentală la acest eveniment sportiv, dând astfel curs boicotului diplomatic condus de SUA ca semn de protest faţă de încălcarea drepturilor omului în China, deşi guvernul de la Tokyo a evitat să-şi califice decizia în mod explicit drept ‘boicot’.

Citeşte şi: NeoCoV: Oamenii de știință din Wuhan avertizează despre un nou tip de coronavirus cu rată mare de deces și infecție – Black News

”Problemele privind drepturile omului nu pot fi doar chestiuni interne, întrucât drepturile omului sunt valori universale şi sunt o chestiune care priveşte în mod justificat comunitatea internaţională”, arată rezoluţia adoptată de camera inferioară a legislativului japonez.

Potrivit documentului, comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de probleme precum recluziunea şi încălcarea libertăţii religioase în regiunile Xinjiang, Tibet şi Hong Kong.

Citeşte şi: Rusia a trimis un răspuns scris Statelor Unite – Black News

În decembrie 2021, preşedintele SUA Joe Biden a promulgat o lege care interzice importurile din regiunea Xinjiang pe fondul temerilor privind munca forţată. Washingtonul a calificat drept genocid tratamentul căruia minoritatea musulmană uigură este supusă de Beijing.

De la preluarea mandatului în luna octombrie a anului trecut, premierul Kishida a declarat de mai multe ori că Japonia va vorbi fără menajamente cu China atunci când este nevoie, iar în noiembrie l-a desemnat pe fostul ministru al apărării Gen Nakatani în funcţia de consilier al său pentru drepturile omului.

Tags: ChinaFumio KishidaGen Nakatanihong kongJaponiaJoe BidenSUAtibettokyoXinjiang
Categorii: Știrile zilei