Parlamentul macedonean a aprobat schimbarea numelui țării în „Macedonia de Nord”

Publicat:

Parlamentul din Macedonia a aprobat vineri un amendament la constituţie prin care se redenumeşte ţara ca fiind Republica Macedoniei de Nord, aşa cum a fost hotărât alături de Grecia pentru a încheia o dispută de 27 de ani, scrie Reuters, scrie news.ro .

Dintre deputaţi, 81 au votat în favoarea modificării numelui. Reprezentanţii partidului de opoziţie VMRO-DPMNE au boicotat votul.


Citește și : Şapte morţi și 33 de răniți în accidentul unui autocar cu turişti străini în Cuba

Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord privind numele în iunie însă Macedonia va începe să folosească noua denumire după ce acest lucru va fi aprobat şi de parlamentul de la Atena.

Grecia a blocat aspiraţiile Macedoniei de adera la UE şi NATO din cauza numelui ţării, despre care susţine că sugerează cereri teritoriale privind o provincie din Grecia cu aceeaşi denumire.

La începutul sesiunii parlamentare, premierul Zoran Zaev le-a transmis deputaţilor că modificarea de nume „va deschide drumul către viitor, viitorul european al Macedoniei” şi către NATO.

Câteva sute de persoane au protestat faţă de acord în faţa parlamentului în ultimele zile.

Citește și : Merkel: Acordul încheiat între UE şi Turcia pentru stoparea migraţiei ‘nu funcţionează corespunzător’

Acordul – vizând să pună capăt unui litigiu vechi de aproape 30 de ani – este susţinut de UE şi Statele Unite, întrucât el urmează să deschidă calea aderăii acestei mici ţări balcanice la UE şi NATO. Însă, în Grecia, acordul greco-macedonean se află în centrul unei polemici şi riscă să pună la încercare fragila majoritate guvernamentală într-un vot asupra acestui acord în Parlamentul grec.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.