X

Parlamentul namibian dezbate reconcilierea cu Germania

Dezbaterea asupra acordului de reconciliere cu Germania în legătură cu perioada colonială, care este gata de semnare, urmează să fie reluată miercuri după-amiază în parlamentul namibian, informează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Speaker-ul parlamentului David Nahongandja şi-a exprimat miercuri speranţa că un vot va putea avea loc în zilele următoare.

Citeşte şi: Johnson&Johnson anunţă un rapel al vaccinului său – Black News

Votul a fost amânat după suspendarea şedinţelor parlamentare în iunie din cauza numărului ridicat de infecţii cu coronavirus.

Potrivit lui Nahongandja, membri ai opoziţiei au întrerupt în mod repetat prezentarea de către guvern a acordului marţi în parlament.

Aproximativ 300 de persoane au protestat în faţa clădirii legislativului din Windhoek împotriva acordului propus, pe care l-au descris ca o “trădare” într-o petiţie predată parlamentului.

La mai bine de 100 de ani după crimele comise de puterea colonială germană în ceea ce este acum Namibia, guvernul de la Berlin a recunoscut în acord atrocităţile comise împotriva grupurilor etnice africane Herero şi Nama ca genocid.

Germania vrea să ceară în mod oficial descendenţilor iertare şi să le ofere un sprijin de 1,1 miliarde de euro (1,3 miliarde dolari SUA) în următorii 30 de ani.

Citeşte şi: SUA ar putea încălca dreptul internaţional prin expulzările haitienilor – Black News

Acordul a fost precedat de ani de negocieri. Reichul german a fost puterea colonială în ceea ce era atunci Africa de Sud-Vest Germană din 1884 până în 1915 şi a înăbuşit brutal rebeliunile.

În timpul războiului împotriva populaţiei băştinaşe Herero şi Nama din 1904 până în 1908, au fost comise crime în masă considerate ca primul genocid al secolului XX.

Istoricii estimează că 65.000 din 80.000 de Herero şi cel puţin 10.000 din 20.000 de Nama au fost ucişi.

Tags: Africa de Sud-Vest GermanăberlinDavid NahongandjagermaniaHereroNamaNamibiaWindhoek
Categorii: Știrile zilei