X

Parlamentul norvegian a fost ATACAT cibernetic

Parlamentul norvegian a anunţat marţi că a fost ţinta unui “vast” atac informatic ce le-a permis hackerilor să pătrundă în poşta electronică a unor deputaţi, informează France Presse şi Reuters, potrivit agerpres.

Nu se cunoaşte în acest stadiu originea atacului şi dacă el continuă.

Citește și: Maduro a graţiat peste 100 de opozanţi

“Parlamentul a fost recent ţinta unui vast atac informatic”, a anunţat instituţia într-un comunicat.

“A fost înregistrată spargerea conturilor de e-mail ale unui număr mic de parlamentari şi angajaţi. Analizele noastre arată că au fost descărcate cantităţi variabile de date”, a adăugat parlamentul, fără alte precizări şi fără a-i numii pe parlamentarii şi membrii de personal afectaţi.

Site-ul parlamentului unicameral al aceste ţări nordice, Storting, funcţiona normal marţi.

Autoritatea norvegiană de securitate naţională (NSA) a oferit asistenţă în contracararea atacului cibernetic. “Am fost implicaţi de câteva zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al NSA, Trond Oevstedal. “Ajutăm parlamentul cu analiză şi asistenţă tehnică”, a adăugat el.

În raportul lor anual de evaluare a ameninţărilor publicat la începutul lunii februarie, Serviciul norvegian de informaţii interne (PST) a avertizat împotriva “operaţiunilor reţelei informatice” despre care susţine că sunt “o ameninţare persistentă şi pe termen lung pentru Norvegia”.

Citește și: Trump nu are de gând să viziteze familia lui Jacob Blake

“Făcând abstracţie de frontiere şi fără o notificare specială, un actor ameninţător poate provoca daune grave companiilor şi infrastructurii norvegiene”, adaugă PST, precizând că informaţii sensibile ar putea fi “furate sau manipulate” şi infrastructura esenţială, “perturbată sau distrusă”.

La antipozi, Bursa din Noua Zeelandă a fost de asemenea lovită de atacuri cibernetice lansate din străinătate în ultimele zile.

Tags: atac ciberneticAutoritatea norvegiană de securitate naţională (NSA)hackeriNorvegiaServiciul norvegian de informaţii interne (PST)StortingTrond Oevstedal
Categorii: Externe