Parlamentul Olandei sprijină crearea unui tribunal special la Haga pentru ‘crima de agresiune’ în legătură cu Ucraina

Publicat:

Parlamentul Olandei a votat joi în favoarea unei propuneri de a crea un tribunal special la Haga pentru a-i inculpa pe liderii militari şi politici ruşi pentru invazia din Ucraina, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Membrii parlamentului au adoptat cu o majoritate covârşitoare o moţiune prin care cer guvernului ‘să exploreze activ’ la nivelul Uniunii Europene şi al Naţiunilor Unite ideea de a crea un tribunal special pentru a judeca persoane pentru crima de agresiune.


Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Haga este de asemenea sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a deschis o anchetă asupra unor presupuse crime de război în zilele de după invazia rusă de la 24 februarie, însă nu are jurisdicţia să judece agresiuni în Ucraina.

Moscova a respins acuzaţiile Kievului şi ale ţărilor occidentale că a comis crime de război. Kremlinul susţine în schimb că a lansat o ‘operaţiune militară specială’ pentru a demilitariza Ucraina.

Kievul vrea crearea unui tribunal internaţional special sau hibrid dedicat inculpării oficialilor ruşi vinovaţi de invazie, care să completeze activitatea CPI.

Săptămâna trecută, miniştrii de externe din cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au transmis o declaraţie comună prin care au cerut ca UE să sprijine crearea noului tribunal.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

Un act de agresiune este definit de ONU ca “o invazie sau un atac al forţelor armate ale unui stat asupra teritoriului altui stat sau ca o ocupaţie militară”.

În ciuda faptului că această crimă este recunoscută de dreptul internaţional, nu există în prezent nicio instanţă specială pe care Ucraina să o poată sesiza.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana

Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis...

Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni, executaţi de Rusia (Kiev)

Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni, executaţi de Rusia (Kiev) Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.