X

Parlamentul pakistanez alege preşedintele ţării. Un apropiat al premierului este favorit

Parlamentarii pakistanezi aleg marţi preşedintele Pakistanului, funcţie onorifică promisă unui apropiat al premierului Imran Khan, care să-i succeadă lui Mmnoon Hussain în fruntea acestei singure ţări musulmane dotată cu armă nucleară, informează AFP, potrivit agerpres.

Mai mult de o mie de senatori şi deputaţi federali şi regionali ar urma să participe la acest scrutin, care va avea loc între orele locale 10:00 (05:00 GMT) şi 16:00 (11:00 GMT), în camerele vizate. Rezultatul votului este aşteptat spre seară.

Vezi şi: Măcel în Mexic. Şeful trupelor speciale a fost asasinat la Guadalajara – FOTO

În Pakistan, preşedintele ţării nu este ales prin sufragiu popular. Partidul care a câştigat alegerile legislative îşi impune în mod tradiţional candidatul pentru această funcţie.

Trei candidaţi sunt în cursă. Candidatul creditat cu cele mai mari şanse, Arif Alvi (foto), dispune de sprijinul partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, “Mişcarea pentru justiţie”), în prezent la putere sub conducerea lui Imran Khan.

Principalul său contracandidat este Fazlur Rehman, din partea Jamiat Ulema-i-Islam, formaţiune a opoziţiei susţinută de Liga Musulmană Pakistaneză (PML-N), fost partid de guvernământ.

Partidul Poporului Pakistanez (PPP), a treia formaţiune ca număr de locuri în Adunarea Naţională, şi-a prezentat propriul candidat, Aitzaz Ahsan.

Arif Alvi este considerat marele favorit, partidul său PTI, care constituie principalul grup parlamentar, deţine majoritatea şi în două dintre cele patru provincii ale ţării.

Alvi, tată a patru copii, este unul dintre fondatorii PTI, al cărui secretar general a fost vreme de opt ani, începând cu 2006.

În 2013, Alvi, activ pe Twitter, a fost ales deputat într-o circumscripţie din Karachi, cel mai mare oraş al ţării. El a fost reales în timpul celor mai recente alegeri legislative.

Citeşte şi: Incendiu puternic la o şcoală primară din Londra

Dacă va fi ales acum, Arif Alvi îi va succeda lui Mamnoon Hussain, un reprezentant al PML-N şi care a făcut avere în industria textilă.

Fost campion la cricket, Imran Khan, a preluat luna trecută frâiele Pakistanului în urma victoriei sale controversate în alegerile legislative din a doua jumătate a lunii iulie. Detractorii săi îl acuză că a beneficiat de o intervenţie ascunsă a armatei în favoarea sa şi de fraude în ziua votului.

Pakistanul, cu o populaţie de 207 de milioane, este ameninţat în prezent de insolvenţă şi ar putea fi constrâns să solicite rapid un împrumut de la FMI, potrivit analiştilor. De asemenea, Pakistanul se numără printre ţările cele mai afectate din lume de încălzirea climatică şi se confruntă cu o penurie de apă accentuată de o creştere demografică fără precedent. 

Tags: Aitzaz AhsanalegeriArif AlviFazlur RehmanImran KhanMmnoon Hussainpakistanparlamentpresedinte
Categorii: Știrile zilei