X

Parlamentul peruan refuză pentru a treia oară alegeri anticipate în 2023

Parlamentul peruan a refuzat din nou miercuri să devanseze alegerile din 2024 în decembrie 2023, în timp ce ţara este zguduită de tulburări care au făcut 48 de morţi din 7 decembrie, scrie AFP, potrivit agerpres.

Potrivit numărării voturilor, 68 de deputaţi au votat împotrivă, 54 pentru şi doi au votat alb după cinci ore de dezbatere.

Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

“Proiectul de reformă constituţională nu a atins numărul necesar de voturi”, a anunţat preşedintele parlamentului, José Williams.

Deputaţii de stânga au salutat respingerea cu aplauze şi strigăte de victorie.

Proiectul fusese prezentat de partidul de dreapta Fuerza Popular, dar a avut sprijinul preşedintei Dina Boluarte, aleasă vicepreşedintă pe o listă de stânga.

Dina Boluarte şi formaţiunile de dreapta doreau devansarea scrutinului prevăzut în aprilie 2024 la sfârşitul anului, sperând astfel să calmeze mişcare de contestare din ţară.

Este a treia oară din decembrie când parlamentul a refuzat să devanseze alegerile în 2023. Sâmbătă, a mai respins o propunere în acest sens. După mai bine de şapte ore de dezbatere luni, şedinţa a fost amânată pentru a doua zi, apoi pentru miercuri.

Tulburările au izbucnit după demiterea şi arestarea, pe 7 decembrie, a preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat că a încercat o lovitură de stat dorind să dizolve parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere. L-a înlocuit apoi vicepreşedinta Dina Boluarte pe care protestatarii o consideră o “trădătoare”.

Manifestanţii cer neîncetat demisia Dinei Boluarte, dar şi dizolvarea parlamentului, alegeri generale, precum şi înfiinţarea unei Adunări Constituante.

Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

Mai multe rute sunt blocate în Peru, care începe să se confrunte cu penurii şi cu o explozie a preţurilor. Ţara sud-americană este în impas, iar bijuteria turismului său, Machu Picchu, şi-a închis porţile.

Această criză reflectă mai ales enorma prăpastie dintre capitală şi provinciile sărace, în special regiunea andină din sud, care îl susţineau pe Castillo şi vedeau în alegerea lui o revanşă asupra a ceea ce ele consideră a fi dispreţul din partea capitalei Lima.

Tags: Dina BoluarteFuerza PopularJosé WilliamsLimaMachu PicchuPedro CastilloPeru
Categorii: Știrile zilei