Parlamentul polonez a aprobat regulile de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale

Publicat:

Parlamentul polonez a aprobat marţi forma finală a unei legi care le permite cetăţenilor să voteze tradiţional sau prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, informează dpa, scrie agerpres.

Seimul (camera inferioară a legislativului de la Varşovia), controlat de partidul de guvernământ ‘Lege şi Justiţie’ (PiS), a respins o serie de amendamente esenţiale propuse de Senat, unde opoziţia este majoritară. Deputaţii puterii au refuzat să introducă în lege o garanţie conform căreia noii candidaţi ar fi trebuit să aibă la dispoziţie cel puţin 10 zile pentru a strânge 100.000 de semnături din partea cetăţenilor, o condiţie oficială pentru înregistrarea la alegeri.


Citește și : Demisie în guvernul bosniac după dezacorduri privind migraţia

Prevederea este esenţială pentru principalul partide de opoziţie, Platforma Civică (PO), care şi-a schimbat candidatul şi în prezent are nevoie de strângerea de semnături pentru actualului primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski. Acesta nu poate colecta în mod legal semnăturile necesare întrucât noul scrutin nu a fost anunţat în mod oficial.

Deputaţii au aprobat însă modificarea unui amendament care oferea ministrului sănătăţii puterea de a schimba unilateral votul din unul tradiţional în unul prin corespondenţă într-un anumit district din raţiuni de sănătate. Acum acest atribut îi va reveni Comisiei electorale de stat, la recomandarea ministrului sănătăţii.

Alegerile prezidenţiale poloneze ar fi trebuit să aibă loc iniţial pe 10 mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza pandemiei de COVID-19, care a dus la peste 1.000 decese în Polonia.

Deşi data alegerilor nu a fost încă anunţată, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, a declarat că 28 iunie este ultima zi în care cel mai mare stat fost comunist din Uniunea Europeană ar putea organiza scrutinul pentru alegerea şefului statului înaintea încheierii mandatului actualului preşedinte. O decizie oficială privind data alegerilor va fi luată miercuri.

Citește și : Michelle Bachelet: Pandemia şi manifestaţiile scot în evidenţă ‘discriminările rasiale endemice’

PiS, care îl susţine pe preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda pentru un al doilea mandat, a acuzat Platforma Civică că încearcă să amâne scrutinul pentru a spori şansele candidatului său.

Printre ceilalţi candidaţi se află liderul Partidului Poporului Polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.