X

Parlamentul polonez a votat o lege pentru alegerea rapidă a unui nou preşedinte al Curţii Supreme

Parlamentul polonez a votat vineri o lege pentru accelerarea alegerii unui nou preşedinte al Curţii Supreme care să o înlocuiască pe Malgorzata Gersdorf, care refuză să plece la pensie aşa cum vor să o oblige conservatorii printr-o reformă a justiţiei contestată de opoziţie şi de Bruxelles, relatează AFP, conform agerpres.

Legea a fost votată cu 230 de voturi pentru, 24 împotrivă şi patru abţineri, în timp ce manifestanţii protestează în faţa parlamentului de miercuri.

Citește și : Rusia propune SUA să coopereze pentru revenirea refugiaţilor în Siria

Opoziţia liberală a decis să nu participe la votul organizat în baza unei proceduri rapide în camera inferioară a Parlamentului, Dieta, în contextul în care Varşovia are termen până la începutul lui august să dea un răspuns UE privind reformele controversate de la Curtea Supremă.

Potrivit noii legi, alegerea noului preşedinte al Curţii va fi posibilă imediat ce două treimi dintr-un total de 120 de judecători vor fi numiţi, faţă de circa 110 în prezent. Or în prezent circa 40 de posturi sunt vacante din cauza haosului legislativ şi politic din jurul Curţii.

Legea trebuie să fie adoptată şi în Senat, controlat de Partidul Lege şi justiţie (PiS) şi de şeful statului conservator Andrzej Duda, o formalitate potrivit analiştilor.

“Avem nevoie de această lege pentru a ieşi din impas”, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, reamintind că potrivit guvernului său “dna Gersdorf nu mai este prima preşedintă a Curţii Supreme”, conform unei legi adoptate recent care scade vârsta de pensionare la 65 de ani de la 70 anterior şi care afectează 27 de judecători ai Curţii, printre care şi dna Gersdorf.

Aceasta invocă în schimb Constituţia, care îi garantează un mandat de şase ani care expiră în 2020.

Potrivit opoziţiei, această lege reprezintă sfârşitul statului de drept în Polonia. “Nu este vorba despre o reformă, este vorba despre un atac împotriva unuia dintre ultimele bastioane ale independenţei (…) Este vorba despre a călca constituţia în picioare, statul de drept”, a declarat Rafal Trzaskowski, deputat liberal al Platformei civice (PO), în cadrul unei dezbateri tumultoase în Parlament.

Pentru Pawel Kasprzak, responsabil al iniţiativei cetăţeneşti “Obywatele RP” care protestează în faţa parlamentului, “bătălia pentru Curtea Supremă este esenţială pentru PiS în ajunul viitoarelor alegere, pentru că Curtea este aceea care le validează”.

Dispoziţiile legii privind Curtea Supremă au făcut Comisia Europeană să declanşeze o procedură de infringement împotirva Poloniei pe tema independenţei justiţiei, care ar putea duce la sancţiuni financiare.

Citește și : Atacul cu cuţitul dintr-un autobuz din oraşul german Luebeck, soldat cu zece răniţi

Guvernul polonez este vizat şi de o procedură inedită declanşată de executivul european pentru un ansamblu de reforme judiciare care, potrivit Bruxellesului, ameninţă de manieră “sistemică” statul de drept şi dau control guvernului asupra justiţiei.

Noua lege face parte dintr-o serie de reforme judiciare ale guvernului conservator al PiS care i-au permis deja să obţină controlul asupra tribunalelor de drept comun, al Consiliului naţional al magistraturii şi al Tribunalului constituţional.

Conservatorii îşi explică reformele prin necesitatea de a epura tribunalele de judecătorii cu un trecut comunist şi de a ameliora funcţionarea întregului sistem judiciar, notează AFP.

Tags: bruxelleslegeMalgorzata GersdorfopozitieparlamentpensiepresedinteUEvarsovia
Categorii: Diaspora