X

Parlamentul slovac aprobă desfăşurarea alegerilor legislative anticipate pe 30 septembrie

Parlamentul slovac a aprobat marţi scurtarea mandatului său cu cinci luni şi desfăşurarea alegerilor legislative anticipate pe 30 septembrie, după ce premierul de centru-dreapta Eduard Heger a pierdut o moţiune de cenzură şi nu a reuşit să obţină în parlament sprijin majoritar pentru un nou guvern, transmite Reuters, potrivit agerpres

Guvernul său minoritar a fost demis pe 15 decembrie în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de formaţiunea SaS (Libertate şi Solidaritate), un fost partener al coaliţiei guvernamentale, care a acuzat guvernul că nu face destul pentru a ajuta populaţia afectată de creşterea preţurilor.

Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Slovacia, ţară membră a UE şi NATO şi care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta în faţa agresiunii Rusiei, trece printr-o criză politică după ce partidul liberal-libertarian SaS s-a retras de la guvernare în urma unui lung conflict cu ministrul de finanţe Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ, OLaNO (‘Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente’), din care face parte şi premierul Heger.

Întrucât Constituţia Slovaciei nu permitea convocarea unor alegeri anticipate, parlamentul a aprobat săptămâna trecută un amendament constituţional care face posibilă desfăşurarea anticipatelor. Preşedinta de centru-dreapta Zuzana Caputova susţinuse ideea numirii unui guvern de tehnocraţi până la alegerile la termen.

Scrutinul din 30 septembrie se anunţă a fi o confruntare între formaţiunile liberale pro-occidentale şi două formaţiuni de stânga, printre care şi partidul SMER al fostului premier Robert Fico, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare. Fico se opune trimiterii de arme Ucrainei şi are o poziţie critică faţă de sancţiunile occidentale impuse Rusiei după declanşarea campaniei militare contra Ucrainei, poziţie similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Sondajele de opinie dau un avantaj partidului SMER împreună cu o formaţiune desprinsă din acesta, Hlas (Vocea), condusă de un alt fost premier social-democrat, Peter Pellegrini, care în martie 2018 i-a luat locul lui Robert Fico după demisia acestuia de la conducerea guvernului pe fondul manifestaţiilor declanşate de asasinarea unui jurnalist de investigaţii.

Tags: alegeriEduard Hegerguvernmotiune de cenzura
Categorii: Diaspora