X

Parlamentul Slovaciei respinge Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor

Parlamentul Slovaciei a respins vineri ratificarea unei convenţii europene pentru protecţia femeilor, pe motiv de contradicţie cu definiţia căsătoriei în Constituţie ca uniune între persoane de sexe opuse, informează AFP, potrivit Agerpres.

Din 133 de deputaţi prezenţi, 101 – reprezentând atât coaliţia guvernamentală, cât şi opoziţia – au votat împotriva Convenţiei de la Istanbul a Consiliului Europei.

Citește și : Donald Tusk anunță un summit extraordinar al UE privind BREXIT pe 10 aprilie

AFP prezintă tratatul drept primul instrument juridic obligatoriu la nivel european menit să combată violenţa împotriva femeilor, violul conjugal şi mutilările genitale feminine. Documentul deschis pentru semnare în 2011 a fost adoptat până acum de 34 de ţări (inclusiv România, în 2016 – n. red.), printre care 21 sunt membre ale Uniunii Europene.

Convenţia nu menţionează explicit căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar mulţi slovaci consideră formulările din text ca o ameninţare la adresa familiei tradiţionale, arată France Presse. Un amendament din 2014 la Constituţia Slovaciei defineşte căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, ceea ce a provocat proteste ale susţinătorilor drepturilor omului.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

“Ne-am alăturat Rusiei şi Azerbaidjanului, singurele ţări care au refuzat să ratifice convenţia”, a susţinut Adriana Mesochoritisova, lidera organizaţiei neguvernamentale Moznost volby (Posibilitatea alegerii), apreciind că decizia parlamentului de la Bratislava “spune nu orientării pro-europene a Slovaciei”. Ea consideră că votul a fost un instrument de campanie electorală înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc sâmbătă şi în care se aşteaptă, potrivit AFP, victoria categorică a liberalei Zuzana Caputova.

Tags: Adriana MesochoritisovaconstitutiefemeiIstanbulRomaniasexe opuse
Categorii: Diaspora