X

Parlamentul suedez votează pentru o coaliţie guvernamentală între social-democraţi şi Verzi

Parlamentul suedez va supune la vot vineri o moţiune cu privire la crearea unei coaliţii guvernamentale formate din social-democraţi şi Verzi, a anunţat preşedintele forului legislativ de la Stockholm, Andreas Norlen, citat de Reuters, potrivit agerpres.

”Situaţia este încă blocată”, a declarat Norlen.

Citeşte şi: Vot de neîncredere pentru May în propriul partid

La 3 decembrie, liderul Partidului Social-Democrat suedez, Stefan Lofven, a primit un termen suplimentar pentru a încerca să formeze un nou guvern.

Pentru a deveni prim-ministru, Lofven trebuie să evite ca împotrivă să voteze o majoritate de parlamentari, adică cel puţin 175 dintre aleşi.

Stefan Lofven conduce un guvern interimar format din social-democraţi şi Verzi, după ce în septembrie guvernul său a căzut în urma votării unei moţiuni de cenzură. El a primit din nou propunerea de a forma noul guvern după ce parlamentul a respins în noiembrie tentativa liderului conservator Ulf Kristersson, care a încercat formarea unui executiv minoritar alcătuit din formaţiunea sa, Partidul Moderat, şi creştin-democraţi.

Citeşte şi: Poliţia desfăşoară o operaţiune amplă în apropiere de catedrala din Strasbourg

Alegerile parlamentare din 9 septembrie au fost urmate de un blocaj politic între principalele două alianţe politice din Suedia, conduse de social-democraţi şi de conservatorii lui Kristersson. Niciunul din blocuri nu deţine o majoritate în parlamentul cu 349 de locuri, ceea ce complică formarea unui nou guvern.

Tags: Andreas NorlénguvernStefan LofvenStockholmSuedia
Categorii: Externe