Parlamentul ucrainean prelungeşte cu un an legea cu privire la statutul special al estului rebel

Publicat:

Parlamentul ucrainean a prelungit cu un an legea care acordă o autonomie sporită estului separatist, într-o sesiune agitată, vineri, marcată de încăierări între deputaţi, relatează AFP.

Această decizie a fost susţinută de Occident – care o consideră un mijloc de menţinere a dialogului fragil între beligeranţi, dar a fost denunţată de extrema dreaptă – care vede în ea o concesie făcută Kremlinului.


Încăierări au avut loc între zeci de deputaţi, în sala plenului, înainte de vot. Un parlamentar din cadrul Partidului Svoboda (naţionalist) a aruncat o grenadă fumigenă în hemiciclu.

Textul a fost adoptat de doar 229 dintre deputaţi, în contextul în care pragul minim era de 226.

Preşedintele Petro Poroşenko nu va întârzia să promulge textul, pentru a intra în vigoare.

Legea stipulează însă că poate intra în vigoare doar după plecarea de pe teritoriul ucrainean a trupelor şi armamentului ruse.

Kievul şi Occidentul acuză Kremlinul că îi susţine militar şi financiar pe rebelii proruşi din regiunea Donbas (est), ceea ce Moscova dezminte, în pofida nenumăratelor mărturii ale prezenţei militarilor ruşi în zona de conflict.

Această lege cu privire la statutul special a fost adoptată iniţial pe o perioadă de trei ani, în septembrie 2014, în cadrul acordurilor de pace de la Minsk, încheiate după usturătoarea înfrângere a armatei uctrainene în oraşul Ilovaisk, unde sute de militari au fost ucişi în decurs de doar câteva zile.

Legea – care nu a fost niciodată pusă în aplicare de rebelii proruşi, ei respingând autoritatea Kievului – consolidează autonomia zonelor separatiste, permiţându-le să-şi înfiinţeze în mod legal miliţii şi acordă un statut mai favorabil limbii ruse, majoritară în această parte a ţării.

Conflictul armat care a izbucnit în 2014 în estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.