X

Parlamentul ucraineni restabileşte prerogativele agenţiei anticorupţie, în vederea unor împrumuturi externe

Deputaţii ucraineni au aprobat marţi restabilirea prerogativelor Agenţiei Naţionale de Prevenire a Corupţiei (NAZK), într-o încercare de a garanta primirea de noi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a lupta împotriva declinului economic accentuat cauzat de pandemia de COVID-19, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În octombrie, Curtea Constituţională declarase neconstituţională o parte din legislaţia anticorupţie, considerând că sancţionarea publicării de informaţii false în declaraţiile de avere ale oficialilor este excesivă.

Citește și : David Sassoli a deschis simbolic sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg

De asemenea, Curtea a redus unele dintre atribuţiile esenţiale ale organismului anticorupţie NAZK.

Decizia a afectat un nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI, acord aflat deja în impas din cauza îngrijorărilor legate de ritmul reformelor în Ucraina şi de independenţa Băncii centrale.

Preşedintele Volodimir Zelenski avertizase că ţara ar putea aluneca într-un ‘haos sângeros’ şi ar putea fi privată de accesul fără vize în Uniunea Europeană dacă reformele anticorupţie nu vor fi restabilite.

Economia Ucrainei, antrenată în recesiune de pandemia de COVID-19, este aşteptată să înregistreze o contracţie de 5% în acest an.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus este în creştere din septembrie, iar guvernul a anunţat că va introduce măsuri mai stricte de carantină la începutul lui ianuarie.

Citește și : Austria îşi apără programul de testare anti-COVID în masă în pofida începutului greoi

Tags: covid-19FMINAZKucrainauniunea europeanaVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora