Parlamentul UE amenință Comisia Europeană cu tribunalul dacă mai favorizează Ungaria

Publicat:

 Parlamentul UE amenință Comisia Europeană cu tribunalul dacă mai favorizează Ungaria

Parlamentul European va da Comisia Europeană în judecată, în fața Curții Europene de Justiție, dacă Ungariei continuă să i se acorde o parte sau totalitatea fondurilor europene încă blocate din pricina nerespectării statului de drept.

Într-o rezoluție aprobată joi după-amiază cu 345 de voturi pentru, 104 împotrivă și 29 abțineri, se evocă posibilitatea de a da în judecată executivul Ursulei von der Leyen dacă se deblochează bani suplimentari pentru Ungaria.


Pe 13 decembrie, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, dar Comisia reține în continuare 11,5 miliarde EUR din partea alocată Ungariei din fondurile de coeziune și cea mai mare parte a pachetului său de redresare și reziliență de 10,4 miliarde EUR, situație pe care premierul maghiar Viktor Orbán o califică drept „șantaj financiar”. Parlamentul intenționează acum să ducă Comisia în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) din Luxemburg, care poate judeca conflictele interinstituționale.

Parlamentul va „utiliza oricare dintre măsurile legale și politice de care dispune dacă Comisia eliberează finanțare fără ca criteriile să fie îndeplinite sau dacă nu reușește să asigure punerea în aplicare deplină a legislației relevante, având în vedere responsabilitatea sa de a acționa ca gardian al tratatelor. și pentru a proteja interesele financiare ale UE”, se arată în textul rezoluției adoptate astăzi.

În decembrie, cele 10,2 miliarde de euro au fost eliberate cu o zi înainte ca liderii UE să discute despre un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a sprijini economia Ucrainei până în 2027, inițiativă blocată prin veto de Viktor Orbán. În rezoluția de astăzi, Parlamentul a criticat atât veto-ul lui Orbán, cât și pe Ursula von der Leyen, pe care o consideră responsabilă de eliberarea celor 10,2 miliarde de euro. Șefa Comisiei și-a apărat decizia, dar a subliniat că restul fondurilor pentru Ungaria va rămâne înghețat „până când Budapesta va îndeplini toate condițiile necesare”.

Ungaria se află deja sub amenințarea articolului 7 din tratatele europene, care poate suspenda drepturile sale de vot. Niciun stat membru nu a fost vreodată privat de dreptul de vot în istoria Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.