X

Parlicov are un mesaj pentru Șor: ‘Acasă, statul te va asigura cu încălzire’

Parlicov are un mesaj pentru Șor: ‘Acasă, statul te va asigura cu încălzire’

Autoritățile moldovenești îl așteaptă pe oligarhul fugar Ilan Șor acasă, unde în următorii 15 ani îl vor asigura cu încălzire și cu mâncare.

Așa a răspuns ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce Șor l-a numit isteric într-o postare pe Facebook și i-a spus că mai bine l-ar ruga să aducă gaz ieftin pentru toată R. Moldova, transmite Deschide.md.

„Pe Șor noi îl așteptăm cu drag acasă, putem să-i asigurăm încălzire, mâncare timp de 15 ani. Statul va avea grijă de el, numai să vină acasă”, a declarat Parlicov.

Citeşte şi: Avocații Arinei Corșicova vor cere CSJ strămutarea dosarului – Stiripesurse.md

El a demontat toate falsurile lansate de gruparea criminală a lui Ilan Șor, despre pregătirea acestuia de a furniza gaze naturale cetățenilor la tariful de 10 lei pentru un metru cub.

„În luna aprilie, Șor a declarat public că s-a înțeles cu Putin, că este gaz ieftin pentru R. Moldova și el îl va livra cu 12 lei. Întrebarea mea: ce i-a încurcat din aprilie până în octombrie să facă ceva? Pe de o parte, parcă Șor s-a înțeles cu Putin că gazul ieftin vine de acolo, pe de altă parte ei declară că compania turcească a cumpărat gazul de pe piața europeană și îl țin în Ucraina. Stați un pic. Dacă gazul e european, atunci ce are Putin cu asta? Dacă Șor s-a înțeles cu Putin, pentru ce-i trebuie lui Putin companie turcească și nemțească? Apare un șir întreg de întrebări la care ei nu au răspuns”, a declarat Parlicov.

Parlicov are un mesaj pentru Șor: ‘Acasă, statul te va asigura cu încălzire’

Potrivit lui, compania care pretinde că va aduce gaz ieftin în R. Moldova face promisiuni irealizabile, comportându-se ca niște clovni politici, nu ca actori pe piața de gaze.

„Ei fac declarații după declarații, una mai tâmpită și irealizabilă decât alta, neținând cont de cadrul normativ, proceduri, cum funcționează lucrurile real pe piață și ei vor să mă facă pe mine și pe consumatori să credem că ei sunt oameni serioși. Dacă ei pe bune au vrut să furnizeze gaz ieftin, ei au avut atât timp ca să se pregătească. Cine i-a încurcat un an întreg să cumpere oficiu, să facă reparații, să creeze un call centru, să treacă procedurile? Eu altceva întreb, dacă Putin într-adevăr i-a dat gaz ieftin lui Șor, ce-a făcut Șor cu gazul din aprilie? Unde-i gazul ieftin, domnule Șor?”, s-a întrebat ministrul Energiei.

Victor Parlicov a explicat și cât de absurd este firul narativ al poveștilor spuse de oamenii lui Șor.

„Închipuiți-vă: Șor cu Putin s-au înțeles, o companie turcă le dă gaz ieftin și pe dânșii știți cine îi încurcă? Compania-fiică a Gazpromului, Moldovagaz. Adică Putin s-a înțeles cu Șor, dar Moldovagaz, companie-fiică a Gazpromului, nu le permite. Și singurul om care poate să rezolve problema asta și la care ei se adresează știți cine e? Maia Sandu! Sari și ajută, că Putin i-a dat gaz ieftin lui Șor, dar Moldovagaz nu-i dă voie să intre în țară. O construcție surrealistă, o literatură a absurdului. Nu există intenția să livreze gaz, miza nu e asta, dar să învinuiască autoritățile centrale că le-ar pune obstacole ca ei să nu poată aduce gaz ieftin”, a conchis Parlicov.

Amintim că cetățenii din UTA Găgăuzia ar putea achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale la iarnă. Cel puțin asta promite guvernatoarea regiunii, Evghenia Guțul.

La scurt timp, Vadim Ceban a venit cu o reacție declarând că Moldovagaz nu cunoaște nimic despre noile tarife și noul furnizor pentru Găgăuzia.

Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că Evghenia Guțul nu va putea să aducă gaze naturale în Găgăuzia la un astfel de tarif, iar declarațiile acesteia sunt făcute, în prag de alegerile locale, pentru a ridica raitingul oamenilor lui Șor.

Parlicov are un mesaj pentru Șor: ‘Acasă, statul te va asigura cu încălzire’

Totodată, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit și ea cu o reacție în care a spus că dacă gazul promis de Evghenia Guțul va ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, nu doar consumatorilor din autonomia găgăuză.

La rândul său, Ilan Șor a declarat că autoritățile sunt invidioase pentru că el a putut negocia pentru a aduce consumatorilor moldoveni gaze ieftine.

Pe 7 noiembrie, bașcanul a declarat că deja a efectuat prima plată în formă de avans de 3,5 milioane de euro pentru gazul care urmează să ajungă în Găgăuzia.

Tags: Ilan ŞorMaia SanduR. MoldovaVictor Parlicov
Categorii: PoliticăȘtirile zilei