Parlicov: Astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova

Publicat:

Parlicov: Astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova

Forumul de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova se desfășoară la Chișinău. La deschiderea evenimentului, ministrul Victor Parlicov s-a referit la progresul înregistrat în procesul de consolidare energetică, liberalizării pieței gazelor și integrare a sistemului energetic național în spațiul european.

De asemenea, ministrul Parlicov s-a referit la oportunitățile create pentru dezvoltarea economică a țării noastre și creșterea atractivității investiționale, odată cu procesul de consolidare a sistemului energetic, potrivit paranteze.md.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„Astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova, o etapă în care a fost liberalizată piața gazelor, iar investitorii s-au convins că țara noastră este un loc sigur din punct de vedere energetic. Ori investitorii trebuie să fie siguri că vor avea energie la prețuri competitive și clare pentru a plasa Republica Moldova pe harta lor ca destinație investițională”, a menționat Victor Parlicov în cadrul discursului său.

De asemenea, ministrul a subliniat că procesul liberalizării pieței gazelor va aduce beneficii directe atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor.

„Deși a fost promovat narativul că „Gazprom” este singura sursă ieftină de gaze, vreau să vă spun ca anul trecut achizitionând gaze de pe piața europeană, am economisit 60 milioane de euro. Vom demonstra că proiectul de integrare în UE va aduce beneficii fiecărui om, o concurență sănătoasă și o piață liberă, după model european, va oferi consumatorilor un preț mai bun decât cel propus de aranjamente monopoliste care vin  la pachet cu șantajuri politice”, a mai declarat ministrul Parlicov.

Alte beneficii ale integrării Republicii Moldova pe piața energetică a UE au fost discutate în cadrul primului panel de discuții din cadrul evenimentului cu genericul „Integrarea europeană și politicile energetice”.

În cadrul discuțiilor, directorul general al Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiența și Riscuri din cadrul ministerului Energiei al României, Cristian-Florin Gheorghe a reiterat suportul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în piața energetică europeană: „România continue să fie un pilon de stabilitate energetică în Europa de est, o punte de legătură și un partener veritabil de deblocare a alternativelor de aprovizionare cu energie. Acțiunile și deciziile strategice ale României în sectorul energetic au vizat atât consolidarea securității energetice regionale, cât și susținerea Republicii Moldova în contextul gestionării efectelor negative ale crizei energetice”, a subliniat oficialul român.

În cadrul forumului, șefa Adjunctă a misiunii Ambasadei SUA, Laura Hruby a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine  eforturile de consolidare a securității energetice a Moldovei. ”Prin intermediul programului energetic al USAID #MoldovaConectată, Statele Unite s-au angajat să ofere 389 milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să-și consolideze securitatea energetică și să aprofundeze integrarea cu piețele energetice europene, astfel oferind mai multă siguranță și micșorând presiunea economică de pe gospodăriile și afacerile din Moldova”„ a menționat șefa Adjunctă a misiunii Ambasadei SUA.

Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks a subliniat progresul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, inclusiv în domeniul energetic: „Republica Moldova progresează în stabilirea interconexiunilor importante în domeniul energiei electrice cu România și Ucraina, adaptează politica fiscală, dezvoltă sursele de energie regenerabilă, iar odată cu avansarea negocierilor cu Uniunea Europeană, toate aceste rezultate vor aduce mai mulți investitori în țară”, a menționat în cadrul discuțiilor oficialul european.

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, a subliniat că stabilitatea energetică a Republicii Moldova este direct proporțională cu dezvoltare economică.

„Investițiile vin acolo unde este stabilitate și predictibilitate. Republica Moldova devenind un furnizor de stabilite energetică, va cataliza mai multe capacități decât are nevoie. Totodată,  ruperea dependenței de un singur furnizor este importantă pentru asigurarea stabilității și consolidarea competitivității economice a țării noastre”, a subliniat Vladimir Munteanu.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Evenimentul a reunit  peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și diverse țări din regiune, printre care OMV Petrom, Romgaz, GTSOU, DEPA Commercial S.A, GAZ-SYSTEM S.A și alții.

Forumul este organizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mii de evrei ultra-religioşi au protestat împotriva recrutării lor în armată

Mii de evrei ultra-religioşi au protestat împotriva recrutării lor în armată Mii de bărbaţi evrei ultra-religioşi din Israel au protestat duminică împotriva recrutării lor în...

VIDEO// Extrădat în țara vecină. Un român căutat de INTERPOL a fost reținut la Chișinău

VIDEO// Extrădat în țara vecină. Un român căutat de INTERPOL a fost reținut la Chișinău Un cetățean român, anunțat în căutare de INTERPOL, a fost...

Americanii ridică nivelul de alertă pe mai multe baze militare din Europa

Americanii ridică nivelul de alertă pe mai multe baze militare din Europa Armata americană a ridicat nivelul de alertă pe mai multe dintre bazele sale...

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE, în vizită de documentare în R. Moldova

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE, în vizită de documentare în R. Moldova Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.