Parlicov avertizează Tiraspolul: Să NU se repete situația din 2022!

Publicat:

Parlicov avertizează Tiraspolul: Să NU se repete situația din 2022!

Autoritățile de la Chișinău nu și-ar dori să se ajungă din nou la situația din noiembrie anul trecut, când am rămas fără energie de la MGRES Cuciurgan din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului, fapt care a dus regiunea separatistă în prag de colaps economic, dar sunt pregătite de acest scenariu.

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în contextul în care Tiraspolul tărăgănează prelungirea contractului de livrare a energiei electrice produse de MGRES către malul drept al Nistrului, transmite Deschide.md.


Parlicov avertizează Tiraspolul: Să NU se repete situația din 2022!

„Da, se duc discuții cu MGRES pe contractul de livrare a energiei electrice. Încă nu s-a ajuns la un consens, este un proces de discuții. Dacă țineți minte, aproape întotdeauna aceste discuții au durat până în ultima zi. Noi am început să discutăm din timp, încă din august, dar, știți cum, pozițiile sunt fixate, s-au făcut propuneri și contra-propuneri. Urmează să ajungem la sfârșitul lunii septembrie și sperăm să încheiem. Noi am propus părții transnistrene să păstrăm, în esență, această structură contractuală. Să vedem unde ajungem, dar, repet, noi nu vrem să ajungem în situația în care am fost în noiembrie anul trecut, dar, dacă va fi nevoie, suntem pregătiți de asta” a subliniat Parlicov.

El a mai declarat că nu există nicio premisă pentru scumpirea prețurilor la energia electrică produsă de MGRES, chiar dacă Gazprom a scumpit gazul livrat în septembrie în R. Moldova cu aproximativ 50 de dolari față de luna august.

Parlicov avertizează Tiraspolul: Să NU se repete situația din 2022!

„Moldovagaz cumpără de la Gazprom gaz doar pentru regiunea transnistreană. Celor din regiunea transnistreană cam le este totuna cu ce preț să nu plătească gazul” a declarat Parlicov.

Începând cu octombrie 2022, livrările de gaze naturale către R. Moldova nu au acoperit întregul necesar de consum prevăzut în contractul dinte Moldovagaz și Gazprom. Deficitul de gaze naturale raportat la volumele lunare contractate constituia:

  • Octombrie 2022 – 29% sau 73 milioane de m3;
  • Noiembrie 2022 – 49% sau 163 milioane de m3;
  • Decembrie 2022 – 56% sau 229 milioane de m3.

În consecință, gazele primite de la Gazprom au fost repartizate proporțional între cele două maluri ale Nistrului, astfel că regiunea transnistreană a început să primească mult mai puțin gaz. Drept urmare, separatiștii de la Tiraspol au întrerupt livrările de curent către malul drept.

Chișinăul a primit ajutor din partea Bucureștiului și, deși energia cumpărată din România era mai scumpă, R. Moldova nu a rămas în întuneric.

Citeşte şi: Cine este Rustem Umerov, noul ministru al Apărării în Ucraina? – Stiripesurse.md

Regiunea transnistreană, în schimb, a ajuns într-o situație mult mai complicată. Înaintea începerii sezonului rece, Tiraspolul primea mult mai puțin gaz decât necesarul pentru întreținerea activității economice.

Gazele recepționate erau suficiente doar pentru încălzire, în timp ce industria din regiunea separatistă, bazată în mare parte pe gaz, a fost paralizată. Acest lucru a adus regimul de la Tiraspol, care se alimentează din mărfurile produse cu gaz primit gratuit din Rusia, în prag de colaps.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.