Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice

Publicat:

Parlicov: În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice

În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Ungheni, transmite MOLDPRES.

Victor Parlicov a reiterat că Republica Moldova a trecut cu succes stress-testul organizat de Federația Rusă în anul 2022, când, în luna noiembrie, au fost limitate livrările de gaze naturale și sistate livrările de energie electrică spre malul drept al Nistrului, diversificându-și sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale. Sincronizarea sistemului energetic cu cel continental, a permis la rândul său importul de energie electrică din România, potrivit moldpres.md.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Din luna mai, Moldovagaz procură gazele naturale prin licitații la Bursa de mărfuri BRM East Energy, cu prețul plafon de la Gazprom, și de fiecare dată primește oferte mai ieftine. Deci, avem alternative de piață care sunt mai ieftine și nu sunt condiționate politic, iar în 2023 am economisit consumatorilor 60 de milioane de dolari față de prețul Gazpromului”, a declarat ministrul Energiei.

În prezent, se pregătește extinderea gazoductului Iași-Chișinău pentru a putea alimenta prin acesta și sudul țării, precum și a altor gazoducte magistrale, cum ar fi Ungheni-Fălești-Bălți-Drochia. Acesta va facilita transportarea gazelor naturale din țările europene spre depozitele subterane din Ucraina, crescând competitivitatea Coridorului vertical.

Potrivit oficialului, după depășirea crizei energetice, Ministerul Energiei s-a concentrat pe prioritățile pe termen lung, prima dintre acestea fiind eficiența energetică. „Timp de 30 de ani, nu ne-am preocupat de investiții în eficiență energetică pentru că am sperat la prețuri mici la gaze și energie electrică, iar locuințele noastre așa și au rămas ineficiente energetic și consumă cu 50% mai mult decât în țările UE pe metru pătrat și mai mult de 50% din toată energia consumată în țară”, a spus ministrul.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În discuțiile cu oamenii de afaceri, ministrul Energiei a explicat politicile în domeniul promovării energiei regenerabile și electrificării transportului. Potrivit acestuia, anul viitor ar urma să devină operațională bursa de energie electrică, OPEM, care va impulsiona investițiile în sector. Drept urmare a introduceri prețurilor diferențiate pe ore, stocarea energiei electrice va deveni un model fezabil de afaceri. De asemenea, pe lângă a fi un mijloc de transport, automobilele electrice vor putea fi folosite pentru stocarea energiei electrice și alimentarea locuințelor sau livrare în rețea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift a câștigat 7 premii MTV și a devenit cel mai premiat artist din istoria evenimentului

Taylor Swift a câștigat 7 premii MTV și a devenit cel mai premiat artist din istoria evenimentului Taylor Swift a câștigat șapte premii MTV și...

Scandalul de la ‘Gările Auto Moderne’ ia amploare. APP, acuzată de preluarea abuzivă a sediului

Scandalul de la 'Gările Auto Moderne' ia amploare. APP, acuzată de preluarea abuzivă a sediului Reprezentanții companiei „Gările Auto Moderne" au depus o plângere la...

Fermierii români vor primi mai mulți bani în avans în această toamnă

Fermierii români vor primi mai mulți bani în avans în această toamnă Pentru plățile directe, fermierii vor primi în avans 70% din banii de la...

Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk

Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că armata rusă a lansat o contraofensivă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.