X

Parlicov, la Forumul Tinerilor din Taraclia: Tinerii trebuie să cunoască oportunitățile care le aduce UE țărilor membre

Parlicov, la Forumul Tinerilor din Taraclia: Tinerii trebuie să cunoască oportunitățile care le aduce UE țărilor membre

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat alături de deputatul Natalia Davidovici și ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, Maia Dobreva, la „Forumul Tinerilor” din Taraclia unde au participat peste 250 de persoane din mai multe localități din regiunea de sud. În cadrul evenimentului, oficialii au vorbit pe larg despre beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Victor Parlicov a menționat că astfel de evenimente sunt binevenite, deoarece tinerii trebuie să cunoască oportunitățile care le aduce Uniunea europeană țărilor membre. Ministrul Energiei a explicat și avantajele care le va obține sistemul energetic din R. Moldova. Potrivit lui, odată cu depășirea crizei energetice, în mare parte generată de Rusia, Republica Moldova și-a demonstrat reziliența în domeniul energetic și a diversificat sursele de aprovizionare cu resurse energetice, cu sprijinul partenerilor occidentali, potrivit deschide.md.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

”Investiţiile actuale din sectorul energetic din Republica Moldova le depăşesc pe cele realizate în toţi cei 30 de ani anteriori de independenţă. Acum procurăm gaze de pe piaţa europeană. Inclusiv, am testat aducerea gazelor naturale din SUA, prin terminalul de gaze lichefiate Alexandroupolis, Grecia, până în Republica Moldova. Astfel, vrem să demonstrăm că acea dependenţă pe care am avut-o odinioară de un singur furnizor nu mai e valabilă”, a spus Victor Parlicov.

Victor Parlicov a vorbit și despre mai multe proiecte care au fost lansate de către Ministerul Energiei în parteneriat cu partenerii de dezvoltare occidentali, printre care se numără instalarea contoarelor inteligente, dar și termoizolarea clădirilor publice și multietajate.

Potrivit acestuia, peste 50 milioane de euro vor fi investite în proiectele de eficiență energetică a aproximativ 50 de școli și îmbunătățirea sistemului de alimentare cu energie termică a clădirilor publice. Acest lucru se datorează Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Un alt proiect se referă la termoizolarea clădirilor rezidențiale, sectorul clădiri fiind responsabil de consumul a circa jumătate din energia din R. Moldova. În plus, o mare parte din aceasta  este pur și simplu irosită din cauza lipsei măsurilor de eficiență energetică. Prin Fondul rezidențial pentru eficiență energetică vom investi în consumul eficient de energie și în facturi mai mici pentru cetățenii noștri, a mai punctat Victor Parlicov.

În context, Victor Parlicov a îndemnat tinerii să se informeze din surse sigure cu privire la beneficiile integrării în marea familie europeană, având în vedere că în ultima perioadă sunt vociferate informații false în legătură cu acest deziderat.

Și ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Maia Dobreva, a specificat că R. Moldova s-a confruntat cu val de informații false până a se integra în marea familie europeană. Dobreva a punctat avantajele integrării europene și a menționat că țara sa a avut doar beneficii.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

”Nivelul de bunăstare în Bulgaria a crescut semnificativ după integrarea în UE. Și asta deoarece în primul rând Bulgaria a inceput să facă partea din piața comună europeană. Totodată, Bulgaria și-a păstrat identitatea, cultura pentru că politica de bază a UE este diferiți, dar uniți, UE încurajează unitatea. Mai mult, în pofida tezelor de propagandă în Bulgaria, sprijinul față de Uniunea Europeană rămâne foarte înalt 65 la sută sunt în favoarea ca Bulgaria să facă parte din UE.  Ipoteza precum că multe țări membre UE vor să părăsească comunitatea este un fals” a declarat Dobreva.

La final tinerii prezenți în sală au răspuns la un șir de întrebări legate de UE, iar premiul mare a fost de 10 mii de lei.  

Tags: MoldovaParlicovrepublica moldovarusia
Economie