Parlicov: Anularea accizelor la bioetanol

Publicat:

Parlicov: Propune reducerea TVA-ul cu 50% la pompe de caldură

Ministerul Energiei propune eliminarea impozitului pe venit la facturare netă, reducerea TVA-ul cu 50% la pompe de caldura și eliminarea accizelor la bioetanol.

Potrivit ministrului Energiei, se va  stimula utilizarea de biocombustibili în transportul auto, care este responsabil de cca 35% din consumul final de energie în Republica Moldova.


Totodată, Ministerul Energiei a propus scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă și reducerea cotei TVA până la 8% la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară a TVA.

O astfel de modificare ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară, diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor cu efect de seră, dar ar genera și noi locuri de muncă și ar stimula dezvoltarea sectorului de biocarburanți, sector încă neexploatat dar cu mult potențial. În Republica Moldova se produc anual peste 20 de mii de tone de bioetanol, iar acesta este practic în întregime exportat. Între timp, în 2023 au fost importate peste 907 mii tone produse petroliere.

La nivelul continentului european, benzina are deja în componența sa 6,8% bioetanol, în Statele Unite până la 10%, iar România din 1 iunie 2023 a introdus obligația de a avea 10% bioetanol in benzină și 6,5% în motorină. Strategia Energetică a Republicii Moldova, adoptată în 2013 prevedea ca bioetanolul să constituie 6% din volumul benzinei către anul către anul 2015 și 10% în anul 2020, obiective care nu au fost atinse.

Totodată, Ministerul Energiei a propus scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă. Prin scutirea de impozit, se oferă un stimulent pentru cetățeni să investească în tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile. În țările UE, de exemplu în România, persoanele fizice sunt scutite de impozitul pe venit dacă instalația electrică nu depășește 27 kW. În Moldova persoanele fizice plătesc impozit pe venit pentru energia livrată în rețea, fiind într-o situație inechitabilă față de întreprinderi, care pot amortiza investiția în panouri fotovoltaice. Astfel, această scutire ar duce la o creștere a numărului de instalații de energie solară și la reducerea emisiilor de carbon.

O altă propunere a Ministerului Energiei vizează reducerea cotei TVA până la 8% la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară a TVA. Pompele de căldură sunt o alternativă ecologică la sistemele tradiționale de încălzire, iar stimulentul fiscal va încuraja dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire, precum și încurajarea consumului de energie regenerabilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale Mâine, începând cu ora 09.00, va fi lansată expoziția, aflată la cea de-a doua ediție. În...

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a depus o cerere oficială pentru...

Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de încetare a ostilităţilor în Ucraina

Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de încetare a ostilităţilor în Ucraina Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri în faţa premierului ungar...

O tumoare de 3 kilograme, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți

O tumoare de 3 kilograme, operată cu succes la Spitalul Clinic Bălți Medicii de la Spitalul Clinic Bălți au operat cu succes un bărbat, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.