Parlicov: R.Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale

Publicat:

Parlicov: R.Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul celei de-a 8-a reuniuni a Consiliului de Asociere RM-UE, prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Discuțiile au început cu relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, axate pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. De asemenea, au fost trecute în revistă agenda de reforme și dialogul politic, în special, discuțiile s-au axat pe reformele din sectoarele securității, justiției și libertății, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

În discursul său, Victor Parlicov a reiterat faptul că Republica Moldova se angajează să promoveze un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, asigurând astfel securitatea energetică și prețuri accesibile pentru consumatori.

Ministrul Energiei a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat în procesul de sincronizare a sistemului energetic național cu cel continental ENTSO-E, ceea ce va permite Moldovei să se integreze pe piața energetică europeană și să atragă investiții pe termen lung și să creeze oportunități de creștere economică.

“Republica Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale, precum și la integrarea piețelor energetice prin participarea activă la coridorul de gaze Nord-Sud și prin construcția de noi interconexiuni de 400 kV cu România și, în consecință, cu UE”, a declarat Victor Parlicov în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Asociere RM-UE.

El a subliniat că prioritățile în sectorul energetic sunt legate de promovarea eficienței energetice, creșterea capacităților de interconexiuni transfrontaliere de energie electrică și gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și utilizarea potențialului surselor de energie regenerabilă la nivel local.

De asemenea, ministrul a menționat că principiul “eficiența energetică pe primul loc” va fi aplicat în întreaga economie, iar utilizarea surselor de energie regenerabilă va contribui la creșterea economică și va spori impactul eforturilor de reducere a schimbărilor climatice. În marja reuniunii de la Bruxelles, oficialii au discutat despre cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul politicii externe și de securitate, precum și despre consolidarea cooperării economice și sectoriale, cu accent pe sectoarele energetic și comercial. Ministrul Energiei, împreună cu viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au participat la o discuție comună privind securitatea energetică în regiunea transnistreană.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

În contextul expirării contractului privind tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina, Victor Parlicov a subliniat necesitatea de a menține stabilitatea în regiunea transnistreană. În acest context, ministrul Energiei a declarat că Chișinăul oficial nu va împiedica livrările de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului nici după expirarea contractului de tranzit, dar dacă gazele nu vor putea fi transportate din est pe ruta tradițională, va fi necesară găsirea unei rute alternative, cum ar fi Coridorul Vertical, la care Republica Moldova a aderat recent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+ Poliţia turcă a arestat duminică 11 persoane la Istanbul, la finalul unui scurt...

A început Postul Sfinților Petru și Pavel

A început Postul Sfinților Petru și Pavel Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în Postul Sfinților Petru și Pavel, cei mai aleși dintre apostoli,...

Avem un nou medicament compensat în farmacii

Avem un nou medicament compensat în farmacii Începând cu data de 1 iulie 2024, persoanele cu hiperplazie benignă de prostată beneficiază de medicamentul compensat cu...

A crescut vârsta de pensionare pentru femei

A crescut vârsta de pensionare pentru femei Începând de astăzi, crește vârsta de pensionare pentru femei, anunță Casa națională de Asigurări Sociale (CNAS). Citește și: Droguri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.