Parlicov: Trebuie să ţinem cont de o posibilă oprire a tranzitului de gaze prin Ucraina

Publicat:

În ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică, trebuie să ţinem cont de o posibilă oprire a tranzitului de gaze prin Ucraina după 2024. După cum transmite “INFOTAG”, acest lucru l-a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov, vorbind vineri în Parlament.

“Am încheiat un contract cu Transnistria pentru a asigura pacea în societate şi pentru a primi un preţ previzibil pentru un an înainte. Acest lucru ne va oferi timp atât pentru noi, cât şi pentru ei să discutăm despre ce se va întâmpla după 2024, când tranzitul gazului rusesc prin Ucraina s-ar putea opri. Avem experienţa şi capacitatea, în caz de nerespectare a contractului, să asigurăm furnizarea de energie electrica cu infrastructura de care dispunem. Aceasta nu va fi cea mai bună opţiune nici din punct de vedere tehnic. Dacă nu se întâmplă nimic în Transnistria, dacă nu există influenţă rusă, atunci situaţia va fi calmă, vom menţine preţuri bune la electricitate”, a spus Parlicov.


Citeşte şi: Zaharova: 80% dintre moldoveni ‘ştiu limba rusă şi o folosesc în viaţa de zi cu zi’ – Stiripesurse.md

Totodată, ministrul a menţionat că Moldova nu trebuie să conteze pe aprovizionarea cu energie electrică din Transnistria pe termen lung.

“Preţul la care achiziţionăm energie electrică de la Moldavskaia GRESS nu este un preţ de piaţă. Dacă GRES ar plăti pentru aprovizionarea cu gaz aşa cum trebuie, nu ar putea rămâne pe piaţă. Nu ar putea concura cu piaţa din România. În România ar fi un preţ mai mic decât în regiunea transnistreană”, a explicat ministrul.

El sugerează că sunt necesare pregătiri pentru momentul în care “se va încheia situaţia specifică cu Moldavskaia GRESS”.

Citeşte şi: Doi oameni au murit într-o maşină înţepenită în nămeţi

“Trebuie să trecem la piaţă. Această situaţie nu poate continua la infinit. Rusia ar putea refuza să furnizeze gaze. Ucraina ar putea opri tranzitul (gazului rusesc) după 2024. Prin urmare, această decizie (furnizarea energiei electrice din Transnistria – “I.”) nu poate fi decât temporară”, a conchis ministrul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce s-a decis comasarea prezidențialelor cu referendumul. Stamate explică

De ce s-a decis comasarea prezidențialelor cu referendumul. Stamate explică Comasarea alegerilor prezidențiale cu referendumul republican constituțional a fost necesară pentru a asigura o prezență...

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o discuție cu coraportorii Comisiei de...

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina Biciclete performante în valoare de circa  1 800 000  de euro, furate din Franța pentru...

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează Blindate și altă tehnică militară s-ar putea deplasa pe drumurile naționale pe parcursul zilelor de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.