X

Parteneriatul estic, evoluţiile din Afganistan şi situaţia din Venezuela, pe ordinea de zi a Consiliului Afaceri Externe

Parteneriatul estic, evoluţiile din Afganistan şi situaţia din Venezuela sunt principalele puncte ale ordinii de zi a Consiliului Afaceri Externe care se desfăşoară luni la Luxemburg, potrivit Agerpres.

Parteneriatul estic este ”prioritatea maximă” pentru România la actuala sesiune a CAE. Miniştrii de externe au pregătit un proiect de document care să fie adoptat la viitoarea reuniune ministerială, care va avea loc la Bruxelles la 13 mai. La reuniunea de luni ei vor purta discuţii cu partenerii estici în legătură cu eventualele amendamente pe care doresc să le includă în document.

Citește și : Pierre Moscovici este de părere că Marea Britanie nu va părăsi UE fără un acord pe 12 aprilie

”Dorim ca la ministeriala din luna mai să avem un document care să încerce să facă o evaluare a tuturor măsurilor care au fost întreprinse în aceşti zece ani şi să pregătim /…/ pentru viitoarea Comisie (Europeană) nişte perspective foarte clare în legătură cu politica de parteneriat estic pentru toate cele şase ţări – trei care au acordul de asociere, Moldova, Ucraina şi Georgia, şi trei care sunt într-o relaţie de dezvoltare cu Uniunea Europeană, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan”, a declarat jurnaliştilor ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, înainte de reuniune.

Parteneriatul estic a fost lansat în 2009 cu obiectivul de a consolida asocierea politică şi integrarea economică a şase ţări partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Discuţia despre Afganistan se va concentra pe evoluţiile recente din cadrul negocierilor de pace şi pe eforturile de a găsi o soluţie politică durabilă şi negociată în ceea ce priveşte conflictul. Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al Uniunii Europene va informa miniştrii cu privire la vizita sa în Afganistan din 26 martie, iar Consiliul va adopta concluzii privind procesul de pace din Afganistan, conform site-ului Consiliului UE.

Miniştrii de externe europeni vor lua în discuţie şi situaţia din Venezuela, în urma ultimelor evoluţii şi a celei de a doua reuniuni ministeriale a grupului internaţional de contact, care a avut loc la 28 martie, la Quito în Ecuador.

Citește și : Federica Mogherini face apel la încheierea unui armistițiu umanitar în Libia

Tags: AfganistanbruxellesLuxemburgparteneriatul EsticTeodor MeleşcanuVenezuela
Categorii: Diaspora