X

Participanții la Congresul Național al Istoricilor Români: Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni

Participanții la Congresul Național al Istoricilor Români: Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni

Participanții la Congresul Național al Istoricilor Români, ediția a IV-a, care se desfășoară în perioada 27-31 august la Chișinău și la Suceava, au adoptat o Declarație de susținere a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Congresul îndeamnă cetățenii să participe la referendumul din 20 octombrie și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene, transmite IPN.

Specialiștii în domeniul studierii trecutului afirmă că istoria trebuie să fie o forță edificatoare a societății, o punte de înțelegere și apropiere între popoare, un îndemn la acțiune pentru asigurarea păcii și a progresului social.

„Denunțăm practicile de falsificare și denaturare a trecutului ca mijloc de justificare a războiului agresiv purtat de Rusia împotriva poporului și statului ucrainean. Istoria ne învață că orice cedare constituie doar un îndemn pentru noi agresiuni, care ar putea să meargă dincolo de Ucraina spre alte state, inclusiv spre Republica Moldova, de aceea este datoria noastră comună să ajutăm victimele să respingă agresiunea”, se arată în declarație.

Congresul Național al Istoricilor Români susține parcursul european al Republicii Moldova și îndeamnă cetățenii să participe la referendumul constituțional republican din 20 octombrie și să susțină integrarea Republicii Moldova în familia unită a popoarelor europene.

„Experiența istorică a României este deosebit de relevantă pentru mizele opțiunii pe care o au de făcut cetățenii Republicii Moldova. Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost o șansă istorică de progres economico-social și de asigurare a protecției împotriva oricăror amenințări externe. Pentru cetățenii Republicii Moldova, confirmarea susținerii pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă o opțiune fermă pentru progres economico-social, pentru bunăstare, pentru valorile europene și consolidarea propriei securități”, se mai menționează în declarația adoptată de Congres.

Tags: Istoricilor RomâniMoldova
Cultură și Media