Participanţii la Summitul Iniţiativa celor Trei Mări canalizează susţinerea politică pe proiectele prioritare din transport, energie şi mediul digital

Publicat:

Participanţii la Summitul Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) subliniază în Declaraţia comună de la încheierea evenimentului că vor canaliza susţinerea politică pe proiectele prioritare din transport, energie şi mediul digital discutate luni şi marţi la Bucureşti şi încurajează guvernele, companiile şi instituţiile financiare interesate să lucreze împreună pentru implementarea rapidă şi eficientă a acestora, conform textului Declaraţiei comune publicate pe site-ul Preşedinţiei României, potrivit agerpres.

La cea de-a treia ediţie a summitului au participat preşedinţii şi reprezentanţii acestora la nivel înalt din Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.


Citește și : Avion rusesc doborât în Siria: Rusia l-a convocat pe numărul doi al Ambasadei Israelului la Moscova

În cadrul Declaraţiei comune sunt invitaţi toţi actorii interesaţi să coopereze pentru a atrage mijloacele financiare necesare pentru proiectele I3M, inclusiv identificarea tuturor fondurilor UE, precum şi a altor fonduri posibile, pentru implementarea acestora.

Participanţii la summit au salutat organizarea, cu această ocazie, a primei ediţii a Forumului de Afaceri al I3M, aşa cum s-a decis prin Declaraţia comună de la Varşovia din 2017, care a adunat peste 600 de oficiali şi de oameni de afaceri din statele participante, din alte state membre UE, din SUA şi din state non-UE din regiunea extinsă a Europei de Sud-Est. Acest Forum de Afaceri al I3M ar trebui să devină un eveniment regulat, preferabil anual, se mai precizează în Declaraţie.

De asemenea, conform Declaraţiei comune, este salutată crearea Reţelei I3M de Camere de Comerţ cu ocazia primei ediţii a Forumului de Afaceri al I3M, cu obiectivul de a susţine activităţile viitoare ale acestui forum şi de a facilita contactele dintre comunităţile de afaceri în regiune.

Participanţii la summit au recunoscut semnarea, cu ocazia Forumului de Afaceri I3M, a Scrisorii de Intenţie privind înfiinţarea Fondului de Investiţii al celor Trei Mări de către instituţiile financiare relevante care intenţionează să participe la Fond. Odată creat, acest fond va avea ca obiectiv susţinerea şi finanţarea proiectelor prioritare de interconectare discutate în cadrul summitului precum şi a altor proiecte viitoare ale I3M.

Oficialii care au participat la summitul de la Bucureşti au căzut de acord asupra nevoii de a monitoriza, stimula şi susţine implementarea proiectelor prioritare de interconectare şi, pentru îndeplinirea acestui scop, încurajează o implicare mai activă a sectorului privat.

Citește și : Donald Trump acuză China că „încearcă să influenţeze” alegerile din SUA prin sancţiunile sale comerciale

Cu ocazia acestui summit a fost lansat şi un website dedicat I3M (www.three-seas.eu), administrarea domeniului urmând a fi preluată de gazdele fiecăruia dintre summiturile viitoare, conform Declaraţiei comune.

Documentul final al summitului precizează şi că participanţii au luat notă de faptul că Primul Forum al Regiunilor I3M de la Rzeszów, Polonia, din 3 iulie 2018, reprezintă o contribuţie practică, la nivel regional, pentru promovarea obiectivelor I3M şi încurajează şi alte regiuni ale I3M să urmeze acest exemplu.

Conform acestui document, participanţii la summit salută implicarea, susţinerea şi interesul guvernelor Statelor Unite şi Germaniei, ale Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiţii, Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi Grupului Băncii Mondiale. Aceste guverne şi instituţii au fost reprezentate la nivel înalt la cel de-al treilea Summit al I3M şi vor fi invitate şi la ediţiile viitoare ale summitului şi ale Forumului de Afaceri al I3M, alături şi de alţi actori interesaţi, în funcţie de decizia consensuală a statelor participante.

De asemenea, în Declaraţia comună este salutată participarea oficialilor guvernamentali şi a companiilor din statele non-UE din regiunea extinsă a Europei de Sud-Est la prima ediţie a Forumului de Afaceri al I3M.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.