X

Participarea Damascului la negocieri privind sudul Siriei este condiționată de rebeli și de retragerea americană dintr-o zonă de frontieră

Ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, a legat participarea Damascului la negocieri privind soarta sudului ţării, controlat parţial de rebeli, de retragerea americană dintr-o altă regiune, situată la frontiera irakiano-iordaniană, transmite AFP, potrivit agerpres.

De mai multe săptămâni, armata siriană trimite întăriri în sudul ţării în vederea unei eventuale operaţiuni de dislocare a facţiunilor rebele.

Citește și: Entuziasm în Coreea după ultimul anunț al lui Trump

Acestea controlează în jur de 70% din provinciile sudice Deraa şi Qouneitra, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Gruparea jihadistă (SI) menţine o prezenţă limitată în sud-vestul provinciei Deraa.

Luni, Rusia, aliată a Damascului, a invitat SUA şi Iordania – cu care a fost deja încheiat, în iulie 207, un acord de încetare a focului în regiune – la o reuniune tripartită pentru discutarea unei eventuale reglementări negociate. Moscova a evocat acest subiect şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

‘Nu credeţi toate discursurile care vorbesc despre un acord asupra sudului atât timp cât SUA nu şi-au retras forţele din baza de la Al-Tanaf’, a afirmat sâmbătă Walid Mouallem.

Coaliţia internaţională condusă de SUA utilizează această bază pentru a întreprinde operaţiunii împotriva Statului Islamic, şi tot acolo a antrenat rebeli sirieni.

Citește și:  Matteo Salvini afirmă că vrea să colaboreze strâns că omologii săi din UE

În ultimele luni, mai multe ciocniri au avut loc în zonă între forţele coaliţiei staţionate la Al-Tanaf şi trupele pro-regim.

Potrivit lui Mouallem, regimul sirian, care controlează peste 60% din teritoriu, va favoriza reglementarea situaţiei sudului ţării prin ‘acorduri de reconciliere’. ‘Vom acţiona la momentul oportun dacă această cale nu se dovedeşte concludentă’, a adăugat el.

Tags: damascnegocieriosdoSUAWalid Mouallem
Categorii: Sinteze