Partidul aflat la guvernare în Mexic a câştigat în majoritatea statelor unde au avut loc alegeri duminică

Publicat:

Partidul aflat la guvernare în Mexic a câştigat în patru din cele şase state federale unde au avut loc alegeri duminică, indică rezultatele preliminare anunţate luni, semnalând o consolidare a puterii preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador înaintea competiţiei pentru succesiunea sa în 2024, transmite Reuters, potrivit agerpres

Mişcarea de Regenerare Naţională (MORENA) a lui Lopez Obrador şi aliaţii săi au obţinut posturile de guvernator în statele Oaxaca, Quintana Roo, Hidalgo şi Tamaulipas.


Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

În schimb, candidaţii opoziţiei au avansuri mari în statele Aguascalientes şi Durango, aşa cum de altfel anticipau sondajele.

Toate cele şase state unde s-au desfăşurat duminică alegeri se aflau în mâinile opoziţiei.

Câştigarea a patru posturi de guvernator din şase va oferi MORENA controlul în 20 din cele 32 administraţii regionale din Mexic şi scoate în evidenţă sprijinul electoral de care preşedintele continuă să beneficieze. Guvernatori aliaţi cu MORENA conduc în alte două state.

Lopez Obrador, care şi-a acuzat adversarii că încearcă să apere inegalităţile adânc înrădăcinate, a declarat luni că rezultatele reflectă o nouă realitate instalată în Mexic sub conducerea sa.

‘Este o schimbare reală’, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Sondajele au arătat în mod constant că Lopez Obrador este mai popular în rândul electoratului decât MORENA, partidul care a fost vehiculul său în campania prezidenţială din 2018, încheiată cu o victorie detaşată.

Oficiali apropiaţi de preşedinte se aşteaptă ca Lopez Obrador să aibă o influenţă semnificativă asupra potenţialului său succesor, în timp ce victoriile electorale ar urma să-l ajute să-şi consolideze puterea.

Confruntat cu pandemia de COVID-19, preşedintele a avut dificultăţi în a-şi respecta promisiunile că va impulsiona creşterea economică şi va reduce semnificativ violenţele bandelor. Cu toate acestea, programele sociale pe care le-a pus în aplicare i-au menţinut popularitatea.

Potrivit legii mexicane, preşedinţii pot avea un singur mandat, de şase ani.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

Succesorul lui Lopez Obrador va fi ales în iunie 2024, primarul capitalei, Claudia Sheinbaum, şi ministrul de externe, Marcelo Ebrard, numărându-se printre favoriţi.

Analiştii politici tind să o considere pe Claudia Sheinbaum ca mai apropiată ideologic de baza electorală a preşedintelui actual şi să-l vadă pe Ebrard ca fiind mai moderat, cu mai mare priză la clasa de mijloc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.