X

Partidul Conservator al premierului Boris Johnson se confruntă cu o problemă persistentă de islamofobie

Partidul Conservator al prim-ministrului britanic Boris Johnson se confruntă cu o problemă persistentă de islamofobie la nivel local sau individual, conchide un raport independent privind discriminarea în cadrul formaţiunii, publicat marţi şi citat de France Presse, potrivit agerpres.

“Sentimentul anti-musulman rămâne o problemă în cadrul partidului. Este în detrimentul partidului şi îndepărtează o parte semnificativă a societăţii”, subliniază raportul.

Citește și : 3,5 milioane de oameni au fost răpuşi de COVID-19

În total, sunt analizate 1.418 plângeri pentru discriminare adresate conservatorilor între 2015 şi 2020, referitoare la 727 de incidente, dintre care două treimi au vizat musulmani.

Acest sentiment anti-musulman poate fi găsit la nivel local sau individual, potrivit documentului, care indică totuşi că nu a identificat “rasism instituţional” în tratarea plângerilor.

Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a declarat că formaţiunea va revizui recomandările formulate în raport.

Este preconizată în special o revizuire a sistemului de gestionare a reclamaţiilor, mai multă transparenţă în modul în care sunt tratate, un cod clar de conduită pentru toţi membrii, instruire şi o revizuire a regulilor în legătură cu reţelele sociale.

Acuzat că a lăsat islamofobia să prospere în rândurile sale, partidul la putere i-a încredinţat în decembrie 2019 profesorului de psihologie Swaran Singh, fost membru al unei comisii naţionale pentru egalitate, acest studiu mult aşteptat privind discriminarea în interiorul formaţiunii.

Acest anunţ a fost făcut la scurt timp după o victorie masivă a conservatorilor la alegerile legislative, în timp ce opoziţia laburistă s-a confruntat cu acuzaţii de antisemitism cronic.

Însuşi premierul Boris Johnson este arătat cu degetul după ce a scris un articol în 2018, când era ministru de externe, în care compara femeile musulmane purtând voal integral cu “cutii poştale” sau “hoţi de bancă”.

Citește și : 25% dintre adolescenţii sud-coreeni sunt depresivi

Acest lucru sporeşte impresia, potrivit raportului, că “partidul şi conducerea sa nu respectă comunităţile musulmane”.

Liderul conservator a spus că “îi pare rău” dacă cuvintele sale au putut răni. “Aş folosi acum unele dintre cuvintele ofensatoare din scrierile mele trecute? Nu, nu acum când sunt prim-ministru”, a răspuns el în raport.

Tags: Boris JohnsonislamofobiemusulmanPartidul Conservator
Categorii: Diaspora