Partidul CUB cere demisia șefilor PA, SIS și CNA

Publicat:

Partidul CUB cere demisia șefilor PA, SIS și CNA

În cadrul unei conferințe de presă, Partidul CUB a prezentat o serie de întrebări de interes public către autoritățile statului vizați în „așa-zisa operațiune sub acoperire a Arinei Spătaru”. Președintele CUB a blamat lipsa de reacție a instituțiilor vizate (SIS, CNA, Procuratura Anticorupție) după dezvăluirile proferate în spațiul public pe subiectul corupției politice cu finanțarea fugarului Ilan Șor.

„Până la acest moment nu a fost publicat nici un comunicat din partea instituțiilor statului în timp ce sub ochii noștri are loc o operațiune de discreditare a acestor instituții de drept și de manipulare electorală”, a menționat președintele CUB, Igor Munteanu, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Cearta nocivă a Poloniei cu Ucraina (editorial) – Stiripesurse.md

De asemenea, liderul CUB lansat un șir de întrebări către autorități pentru a preciza statutul procesual al persoanelor implicate în „așa-zisa operațiune sub acoperire”, dar și a partidului în numele căruia s-au primit mijloacele financiare ale fugarului Ilan Șor.

Partidul CUB cere demisia șefilor PA, SIS și CNA

„Care este calitatea procesuală a indivizilor implicați în acest partid, cei care au participat la negocierile cu infractorul Ilan Șor și cei care au primit cu regularitate, pe parcursul ultimilor luni, mijloace financiare? De ce telefonul gesticulat la conferința din 22 septembrie se mai găsea în posesia denunțătorului și nu atașat ca probă la dosarul gestionat de ofițerul de instrucție, conform legislației? Dacă banii lui Șor au fost cheltuiți pentru a cumpăra politicieni, câte resurse ilicite au fost folosite contrar legislației electorale, iar dacă banii murdari primiți de la Ilan Șor nu au fost cheltuiți pentru activitățile ALDE, unde sunt acești bani? De ce ancheta inițiată de instituțiile vizate s-a finalizat exact atunci când urmau să fie cumpărați deputați PAS, din vorbele persoanei pretinse „sub acoperire?”, a întrebat Igor Munteanu.

Totodată, acesta s-a adresat și directorului ASP, Mircea Eșanu.

Partidul CUB cere demisia șefilor PA, SIS și CNA

„Am atras atenția lui Eșanu din luna august 2023 asupra acestei „dinamite” pe nume ALDE, care a clonat imaginea și numele unui partid european liberal „ALDE Europe”, care s-a disociat public de ei și a declarat printr-un comunicat special al celui de-al treilea grup politic ca pondere în Parlamentul European, că acțiunea lor este o manipulare. Cu toate acestea, ASP a înregistrat denumirea nouă pentru vechiul partid PAD. Vreau să vă întreb dacă a-ți făcut acest lucru pentru că știați că liderul acestui partid este „agent sub acoperire” al serviciilor speciale (SIS) ori pentru ca pur și simplu nu v-ați pus nicio întrebare? a zis liderul CUB.

Și nu în ultimul rând, în cadrul conferinței, Munteanu s-a adresat Maiei Sandu, întrebând-o dacă este la curent cu activitatea serviciilor speciale în mijlocul campaniei electorale.

„Oare de ce cred serviciile speciale din RM că pot face și desface partide politice la Chișinău, că pot cumpăra la kg lideri de partide și pretinde că au făcut asta din cele mai nobile motive? Să ne aducem aminte că în Opinia Comisiei de la Veneția din mai, 2023, erau formulate niște recomandări foarte concrete în scopul punerii serviciilor speciale sub controlul unui judecător de instrucție, dar și prin consolidarea controlului parlamentar. Azi putem vedea că așa-zisul control parlamentar este o iluzie. Ca cetățeni loiali acestui stat, noi la CUB nu putem neglija impactul acestui incident serios pentru că trebuie să aducem Republica Moldova în albia normalității, a procesului democratic compatibil cu statul de drept, iar fără a lua în serios aceste probleme autoritățile statului vizate de acest scandal riscă să distrugă legitimitatea acestui scrutin afectat de bani murdari, în ajunul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis președintele CUB.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 8 iulie în Istorie 8 iulie este a 189-a zi a calendarului gregorian și a 190-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 8 iulie 2024

Horoscop 8 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unii nativi. Pentru Peşti este o perioadă perfectă pentru a intra în noi relaţii,...

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.