Partidul Democrat Unionist (DUP) nu va accepta pentru Irlanda de Nord un statut diferit de Marea Britanie după Brexit

Publicat:

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), formaţiune ale cărei mandate în Camera Comunelor îi asigură o majoritate parlamentară guvernului britanic condus de Theresa May, a reafirmat marţi că nu va accepta ca un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind Brexitul să creeze vreo disociere economică sau politică a Irlandei de Nord faţă de restul Regatului Unit, informează agenţia Reuters, precizează agerpres .

‘Avem acum o înţelegere că Regatul Unit acţionează solidar şi nu se va întâmpla ceva care să destrame acest mare Regat Unit’ al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a spus Nigel Dodds, vicepreşedinte al formaţiunii DUP.


Reacţia sa survine la o zi după ce şi preşedinta acestei formaţiuni, Arlene Foster, a afirmat că Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiaşi termeni ca restul Regatului Unit şi că nu susţine un acord prin care după Brexit în Irlanda de Nord se vor aplica reguli în virtutea cărora această provincie ar rămâne legată de piaţa unică europeană şi de uniunea vamală a blocului comunitar.

Citește și : Patru bărbaţi au fost arestaţi, marţi, în Maroc şi Spania într-o operaţiune antiteroristă comună

Un astfel de acord este cerut de Uniunea Europeană pentru ca între Irlanda şi Irlanda de Nord să nu reapară o ‘frontieră dură’, situaţia frontierei nord-irlandeze fiind unul dintre cele trei dosare (celelalte sunt ‘factura’ Brexitului şi statutul cetăţenilor europeni în Marea Britanie) de a căror soluţionare UE condiţionează trecerea la faza următoare a negocierilor cu Londra privind Brexitul, respectiv discuţiile pentru încheierea unui acord comercial.

Negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Davis, a împărtăşit opinia lui Nigel Dodds, adăugând că situaţia frontierei nord-irlandeze poate fi mai bine abordată în această a doua fază a negocierilor cu blocul comunitar.

Însă europenii insistă în continuare să se obţină progrese în toate cele trei dosare esenţiale pentru ei înaintea summitului UE din 14-15 decembrie, pentru a aproba la această reuniune începerea respectivei faze a doua a negocierilor.

Potrivit premierului irlandez Leo Varadkar, luni s-ar fi ajuns la un acord cu Londra în chestiunea Irlandei de Nord, dar Theresa May s-a răzgândit în ultima clipă să-l aprobe din cauza opoziţiei DUP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.