Partidul fostului premier Borisov, pe primul loc după numărarea a peste 99% din buletinele de vot din Bulgaria

Publicat:

Boiko Borisov, de trei ori prim-ministru în Bulgaria, pare că va avea şansa unul al patrulea mandat, după ce rezultatele oficiale publicate luni au confirmat că partidul său prooccidental s-a plasat pe primul loc în alegerile de duminică, transmite dpa, potrivit agerpres.

Partidul său de centru-dreapta GERB a întrunit 25,37% din voturi, conform rezultatelor anunţate luni după numărarea a 99,4% din buletine. Partidul PP al actualului premier Kiril Petkov se află pe locul al doilea, cu 20,21% din opţiuni.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul săptămânii.

Executivul de coaliţie condus de Petkov a fost demis printr-un vot de neîncredere în iunie, după ce unul din parteneri s-a retras de la guvernare.

La acea vreme, Petkov, care se afla în funcţie de doar o jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov de jocuri politice.

Evenimentul a obligat Bulgaria să treacă printr-un al patrulea rând de alegeri în numai un an şi jumătate.

Configuraţia viitorului guvern rămâne deocamdată incertă, în condiţiile în care PP a exclus deja înainte de alegeri orice potenţială coaliţie cu GERB, pe care l-a acuzat de corupţie.

Rezultatele preliminare au arătat că şapte partide au depăşit pragul electoral de 4% din totalul voturilor exprimate.

Unul dintre acestea este Varajdane (Renaşterea), un partid prorus, naţionalist, care a avut cel mai mic număr de deputaţi în vechiul legislativ. În noul parlament va fi însă al patrulea partid, după ce a obţinut 10,17% din voturi.

În schimb, formaţiunile din coaliţia de guvernare au înregistrat pierderi, socialiştii coborând la 9,32%, iar Bulgaria Democrată la 7,46%.

În parlament a intrat şi noul partid Ascensiunea bulgară, al fostului ministru al apărării Stefan Ianev, cu 4,64% din voturi.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Consecinţele războiului Rusiei în Ucraina au dominat campania electorală. Dezbaterile s-au axat pe suspendarea aprovizionării cu gaz rusesc, creşterea preţurilor şi o dispută legată de livrarea de arme către Kiev.

Campania a fost marcată de asemenea de acuze reciproce de corupţie şi incompetenţă, dar şi de insulte între candidaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.