X

Partidul de guvernământ polonez intenţionează să iniţieze schimbări legislative în perspectiva alegerilor

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a anunţat vineri că intenţionează să iniţieze schimbări legislative pentru consolidarea democraţiei în perspectiva alegerilor locale de anul viitor, însă analiştii politici susţin că măsurile au un scop pur electoral, informează agerpes .

Alegerile locale din Polonia ar urma să se desfăşoare spre finalul anului viitor.

Sondajele de opinie arată că PiS este sprijinit de 37% din electorat şi mulţi alegători afirmă că politicile acestei formaţiuni vizează combaterea inegalităţilor.

Citiți și : Cele trei formaţiuni politice care au câștigat alegerile parlamentare din Germania doresc relații bune cu Rusia și NATO

Totuşi, Uniunea Europeană consideră că politicile sale subminează democraţia şi statul de drept.

”Vom introduce două mandate pentru primari începând din 2018. De asemenea, intenţionăm să înlocuim sistemul majoritar din legea electorală cu un sistem proporţional”, a explicat deputatul Lukasz Schreiber, într-o conferinţă de presă.

Criticii sunt de părere că mulţi alegători apreciază programul de asistenţă socială promovat de PiS şi de aceea închid ochii la modificările în sistemul judiciar care au drept scop consolidarea poziţiei sale la guvernarea ţării.

Liderul Partidului Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, afirmă că sistemul actual al alegerilor locale este nedemocratic şi creează condiţii propice pentru abuzuri.

”Există unele locuri în Polonia unde PiS a obţinut 40% din voturi în alegerile locale, dar nu avem nimic sau aproape nimic. Este nedemocratic. Se creează un pericol de abuzuri şi cineva trebuie să elimine asta”, a accentuat Kaczynski săptămâna trecută.

Cel mai mare partid de opoziţie polonez, Platforma Civică (centrist), s-a plasat pe a doua poziţie în alegerile locale din 2014, în timp ce PiS a ocupat poziţia a treia.

Tags: analiştii politicichimbări legislativeconsolidarea democraţieiJaroslaw KaczynskiPartidul Lege şi JustiţiePlatforma CivicăPoloniascop electoralSondajele de opinie
Categorii: Diaspora