X

Partidul lui Le Pen va conduce noul grup de dreapta din Parlamentul European

Partidul lui Le Pen va conduce noul grup de dreapta din Parlamentul European

Partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen din Franța va conduce a treia cea mai mare alianță din Parlamentul European, Patrioți pentru Europa, forjată de premierul ungar Viktor Orban. Formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen s-a alăturat alianței din Parlamentul European la începutul zilei de luni, la o zi după ce s-a clasat pe locul al treilea la alegerile pentru Adunarea Națională a Franței.

Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta, Fidesz și partidul populist ceh ANO condus de Andrej Babis au fost deja de acord să își unească forțele, menționând drept obiective ale noii alianțe lupta împotriva imigrației ilegale, precum și transferul mai multor competențe de la Bruxelles către statele membre, transmite Reuters.

Citeşte şi: Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei – Stiripesurse.md

Odată cu adăugarea celor 30 de membri francezi, patrioții vor reprezenta o provocare pentru Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, care o susține pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.

Partidul lui Le Pen va conduce noul grup de dreapta din Parlamentul European

În total, Patrioții au 84 de membri, dintre care 11 din partea Fidesz din Ungaria și 8 din partea Ligii din Italia. Kinga Gál de la Fidesz și Roberto Vannacci de la Ligă vor fi vicepreședinți, iar francezul Jordan Bardella va fi președintele noului grup de extremă-dreapta al Parlamentului European.

Pentru a forma o nouă grupare politică, sunt necesari 23 de deputați care să reprezinte cel puțin un sfert din statele membre ale UE.

„După multă muncă, împreună cu Liga se naște la Bruxelles marele grup Patrioții, care va fi decisiv în schimbarea viitorului acestei Europe”, a scris pe X liderul Ligii, Matteo Salvini.

Pe locul al treilea după PPE de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații de centru-stânga, Patrioții au devansat grupul rival de extremă-dreapta ECR, condus de premierul italian Giorgia Meloni, care este aliat cu Liga în politica internă.

Tags: Marine Le PenParlamentul EuropeanPatrioți pentru EuropaViktor Orban
Politică