Partidul lui Leo Varadkar este gata să treacă în opoziţie, dar n-ar zice NU unei coaliţii de guvernare

Publicat:

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a declarat miercuri că va fi, probabil, noul lider al opoziţiei după alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, dar că partidul său Fine Gael este dispus să ajute la formarea unui guvern dacă formaţiunea Sinn Fein va eşua în această tentativă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Partidul naţionalist de stânga Sinn Fein a obţinut, surprinzător, cel mai mare număr de voturi la scrutinul de sâmbătă, devansând cu puţin Fianna Fail şi Fine Gael, cele două partide de centru-dreapta care au asigurat până acum guvernarea.


Citeşte şi: Guvernul de la Madrid face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

Diferenţa de voturi nu s-a tradus însă în termeni de mandate dat fiind că Sinn Fein nu a prezentat decât 42 de candidaţi, de două mai puţini decât principalele partide de centru.

Cel mai probabil, vor urma mai multe săptămâni de negocieri pentru constituirea unei majorităţi într-un parlament fragmentat.

‘Am fost învinşi în aceste alegeri, nu are niciun rost să încercăm să o ascundem în niciun fel. Ar fi putut să fie un finiş strâns, dar (…) oamenii ne spun că Fine Gael ar trebui să meargă în opoziţie şi suntem absolut dispuşi să facem acest lucru’, le-a declarat Varadkar reporterilor.

‘În ce priveşte ce s-ar putea întâmpla mai târziu în acest proces, în următoarele două săptămâni, noi suntem partidul care a fondat statul şi, dacă este nevoie de noi să dăm ţării stabilitate politică şi bună guvernare, atunci suntem dispuşi să discutăm cu alte partide, dar, în primă instanţă, responsabilitatea revine Sinn Fein’, a explicat premierul în funcţie.

Citeşte şi: Bernie Sanders câştigă ‘la mustaţă’ alegerile din New Hampshire. Rezultat umilitor pentru Biden!

Conform rezultatelor oficiale anunţate de postul naţional RTE, Fianna Fail va avea 38 de mandate din totalul celor 160 din Dail, camera inferioară a parlamentului, urmat de Sinn Fein cu 37, în timp ce Fine Gae a obţinut doar 35.

Sinn Fein a fost considerat multă vreme nefrecventabil politic, din cauza legăturilor cu Armata Republicană Irlandeză (IRA). Lidera partidului, Mary Lou McDonald, a început deja negocieri cu partide mici de stânga, cum ar fi Verzii şi Social Democraţii, însă, potrivit AFP, este puţin probabil ca o astfel de coaliţie să întrunească cele 80 de voturi necesare pentru majoritatea parlamentară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român

Omul lui Putin la București, convocat de urgență la MAE român Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la...

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată

Șeful ONU solicită măsuri împotriva căldurii extreme, după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să abordeze...

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.