Partidul lui Marine Le Pen a primit o amendă uriașă. Doi membri importanți au luat ani grei de temniță

Publicat:

Parchetul din Paris a cerut miercuri o amendă de 500.000 de euro pentru partidul de extremă dreapta Frontul Naţional (FN) în dosarul kiturilor de campanie din alegerile legislative din 2012, un sistem bănuit că a ascuns mai multe escrocherii care au adus prejudicii statului, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul public a solicitat pedeapsa cea mai dură pentru Frédéric Chatillon, un consilier apropiat al preşedintei FN (devenit între-timp Adunarea Naţională), Marine Le Pen: patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, 200.000 de euro amendă şi interdicţia definitivă de gestionare pentru acest patron a companiei de comunicare Riwal, în jurul căreia “se învârte tot sistemul”.


Citește și: Manifestanții din Chile au luat cu asalt cel mai mare mall din Capitală – VIDEO

În cazul eurodeputatului Jean-François Jalkh, parchetul a solicitat doi ani de închisoare cu suspendare, 5 ani în care nu poate fi ales şi o amendă de 50.000 de euro. Jalkh este acuzat că a conceput acest sistem de finanţare pus în practică de Jeanne, micro-partidul creat în 2010 de apropiaţii preşedintei Marine Le Pen şi în care acesta deţine funcţia de secretar general.

Înscenări, împrumuturi fictive, preţuri excesive, cheltuieli nejustificate: într-un rechizitoriu, procurorii Céline Ducournau şi Nicolas Barret au înşirat o listă de escrocherii, care au prejudiciat statul, precum şi abuzuri ale bunurilor sociale”.

Procurorii au cerut condamnarea FN pentru complicitate la escrocherii şi tentativă de înşelătorie, precum şi abuzuri ale bunurilor sociale, demersuri care au făcut parte dintr-o “încercare constantă de a transforma o structură într-o maşină de făcut bani”.

Acuzarea consideră că FN a jucat, în practică, “un rol de prim plan” în acest sistem de kituri – pliante, afişe, site internet, prestaţii contabile…- vândute de Jeanne şi furnizate de Riwal. Parchetul a cerut, de asemenea, dizolvarea micro-partidului.

Citește și: Trump semnează legile care protejează protestatarii din Hong Kong. Reacția Chinei nu se lasă așteptată

Aceste kituri “obligatorii”, “identice”, “ne-modulare”, “supra-facturate” ascundeau manevre frauduloase ale partidului îndatorat, ce urmăreau să strângă fonduri din rambursările planificate să vină din partea statului, care să acopere cheltuielile candidaţilor care au depăşit 5% din voturi.

Jeanne împrumuta candidaţilor suma kitului şi dobânda împrumutului. Aceştia plăteau imediat banii după achiziţionarea materialelor. Acest “du-te vino” contabil permitea entităţii Jeanne, lipsită aproape în întregime de fonduri proprii, să avanseze o sumă totală de aproximativ 9 milioane de euro.

Micro-partidul aştepta apoi rambursări din partea statului pentru a obţine banii cu care să plătească Riwal, unicul intermediar pe lângă imprimerii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban Forţele armate israeliene au anunţat vineri că au...

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat Actuala confruntare dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei nu are corespondent în istorie şi o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.