Partidul lui Merkel cere alegeri anticipate în landul Turingia după ce aleşii săi au votat alături de AfD

Publicat:

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cerut miercuri organizarea de alegeri regionale anticipate în landul Turingia, unde pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei un nou ministru-preşedinte de land a fost ales cu voturile aleşilor extremei-drepte, alături de care au votat de asemenea aleşii CDU şi cei ai partidului liberal FDP, al cărui membru este noul ministru-preşedinte, Thomas Kemmerich, relatează agenţiile DPA şi AFP, scrie agerpres.

Lidera CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că filiala acestei formaţiuni din landul Turingia ”a acţionat explicit împotriva recomandărilor şi cererilor partidului”. ”În opinia mea este necesar să discutăm dacă noi alegeri sunt cea mai elegantă cale de a ieşi din această situaţie”, a adăugat ea.


Citește și : SUA suspendă un program secret cu Turcia care implica utilizarea dronelor militare

”FDP s-a jucat cu focul şi a aruncat în aer Turingia şi întreaga noastră ţară pe plan politic”, a spus la rândul său secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, el amintind că principiul partidului condus de cancelarul Angela Merkel este excluderea oricărei alianţe cu extrema-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) atât la nivel naţional cât şi regional.

Candidatul partidului liberal FDP, Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe actualul ministru-preşedinte al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi. Bodo Ramelow a crezut că urma să fie reales la conducerea unui guvern regional minoritar de stânga, el mizând pe ideea că, aşa cum au procedat mereu, liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă.

Citește și : Australia ia în considerare trimiterea cetățenilor evacuați din Wuhan în tabere miniere izolate

Dar de data aceasta partidele tradiţionale au votat alături de extrema-dreaptă, provocând ceea ce presa germană a descris drept un ”cutremur politic”, mai ales că această alianţă de facto s-a format într-o regiune unde AfD este condusă de aripa sa cea mai radicală. Votul surpriză din Turingia este însă şi efectul rezultatelor recentelor alegeri regionale din acest land, încheiate fără un învingător clar, dar care au marcat o ascensiune a AfD.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.